Ausztriának jól felfogott érdeke, hogy támogassa a nyugat-balkáni államokat az illegális migráció megfékezésében - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken Bécsben a Nyugat-Balkáni kormányfőkkel tartott tanácskozás után.

A találkozón részt vett Ana Brnabic szerb, Zoran Zaev észak-macedón, Zoran Tegeltija bosznia-hercegovinai, Zdravko Krivokapic montenegrói és Albin Kurti koszovói miniszterelnök, valamint Miroslav Lajcak, az Európai Unió különleges megbízottja, Szlovákia korábbi külügyminisztere. 

Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) fogadja Ana Brnabic szerb miniszterelnököt a Nyugat-Balkánnal foglalkozó konferencián Bécsben 2021. június 18-ánForrás: MTI/AP/Lisa Leutner

A tárgyalások fő témája a nyugat-balkáni útvonalon erősödő illegális migráció elleni közös fellépés volt.  Ezen túlmenően megvitatták a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozási kilátásait, kicserélték tapasztalataikat a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, és szót ejtettek a válság utáni gazdasági támogatásokról.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) fogadja Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnököt a Nyugat-Balkánnal foglalkozó konferencián Bécsben 2021. június 18-án.Forrás: MTI/AP/Lisa Leutner

Kurz hangsúlyozta: Csak a balkáni államokkal együttesen győzhetjük le az illegális migrációt, és minél előbb feltartóztatjuk azokat, akik egyébként sem számíthatnának az unióban menekült státuszra,  annál előbb értik meg az ide készülő tízezrek, hogy nem érdemes útnak indulni. Ausztria jelenleg is rendőrökkel, drónokkal, éjjellátó kamerákkal  támogatja a balkáni országokat a határvédelemben, és tárgyalásokat folytatunk, hogy a visszatoloncolások már a déli országok valamelyikéből megtörténhessenek  - nyilatkozta az osztrák kancellár.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) és Miroslav Lajcák, az Európai Unió nyugat-balkáni régiót érintő kérdésekért felelős különleges képviselő sajtótájékoztatót tart a Nyugat-Balkánnal foglalkozó konferencia végén Bécsben 2021. június 18-án.Forrás: MTI/AP/Lisa Leutner

Sebastian Kurz kiemelte:  Fontos és helyes támogatni ezeket az országokat, és bármi, amit adunk, az nem alamizsna, hiszen a stabilitás a Balkánon Ausztriának és az Európai Uniónak is érdeke.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) és Miroslav Lajcák, az Európai Unió nyugat-balkáni régiót érintő kérdésekért felelős különleges képviselője a Nyugat-Balkánnal foglalkozó konferencián Bécsben 2021. június 18-ánForrás: MTI/AP/Lisa Leutner

Az osztrák kancellár bejelentette továbbá, hogy Ausztria egymillió adag koronavírus elleni oltóanyagot adományoz a balkáni államoknak,  mert mint fogalmazott, a járványt egyedül nem tudjuk legyőzni, csak akkor, ha Európa minden állama sikeres a védekezésben.