Medve marcangolt szét egy férfit a határnál, azóta hazánkban is láttak medvét

medve illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy medve jár az országhatárhoz közeli erdőkben, legalábbis erre gyanakodnak a helybeliek, akik egy 57 éves férfi szétmarcangolt holtestére bukkantak a liptói Banskô-völgyben. Azóta több medveészlelést jelentettek hazánkból is - írja a Bors.
Vágólapra másolva!

Az országhatártól mindössze 200 kilométerre fekvő völgyben talált holtestről a kiérkező orvos azonnal megállapította, hogy nem természetes módon halt meg. A férfi fején, nyakán és oldalán harapásnyomok voltak, a közelben pedig friss medvenyomokat is találtak.

- mondta Marína Debnárová,az Állami Erdészet szóvivője.

Illusztráció Forrás: AFP/Jure Makovec

Hazánkban a medveészlelések száma évről évre emelkedik, különösen az észak-magyarországi régióra jellemző a jelenlétük.

A védett, ritka, de annál veszélyesebb állatokkal való találkozás veszélyt jelenthet a túrázók számára.

„Úgy körülbelül két hete szólt itt egy gombász, hogy találkozott vele a hegyen. Azt mondta, hogy épp dögön volt a medve, de szerintem csak a bocsaival játszhatott. Van ugyanis két bocsa, akik valószínűleg már itt születtek. A gyerek úgy megijedt, hogy azóta nem is látni. A helyiek félnek, nincs is olyan mozgás azóta az erdőn, mint annak előtt” - mesélte a Borsnak Kollár András a Komravölgyi víztározó horgászmestere.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A víztározó Nógrád megyében található ahol pár éve már mindennaposak a medveészlelések csakúgy mint az egész északi régióban. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt években többször sikerült lefotózni kóborló barnamedvét, legutóbb például Miskolcon készültek felvételek egy, a városba bemerészkedő állatról.

Pesten is láttak medvét

Pár héttel ezelőtt börzsönyi természetvédőknek sikerült egy képet készíteniük egy medvéről az éjjeli órákban. A videó tanúsága szerint a medve egészséges és jól fejlett példány - írta a Budapest Környéke.

„Nagy valószínűséggel medvelábnyomot fényképeztek a Mázsaháznál. A nemzeti park munkatársai még megerősítik a hírt, addig is az arra futóktól, túrázóktól óvatosságot kérünk. Elképzelhető, hogy a mackó már odébb állt, de nem árt a körültekintő erdőjárás” - figyelmeztette a lakosságot Diósjenő önkormányzata május elején.

Mennyire veszélyeztetik a medvék a túrázókat?

A medvék emberekkel való találkozása ritka, azonban az tény, hogy egyre több a medve hazánkban.

Ehhez számos tényező hozzájárulhatott, a folyamat kezdete az 1970-es, 1980-as évekre vezethető vissza. Már akkor is voltak szaporodó medvék hazánk területén.

- közölte az igazgatóság.

Tapasztalatok alapján a turisták gyakran letérnek a jelzett túraútvonalakról, ami zavarhatja a természetes és természetközeli élőhelyek élővilágát és veszélyes helyzeteket eredményezhet az emberek és az állatok között.