A belga általános iskolák felső tagozataiban bevezetik a harmadik nemet, tehát a jövőben nem csupán fiú és lány, hanem semleges nemű is lehet egy belgiumi gyermek, a helyi politikai elit és a transzmozgalom kívánságának megfelelően. Ez a gyermekeket 11 éves kortól fogja érinteni.

Belgiumban már idén szeptembertől bevezethetik a harmadik, úgynevezett „semleges" nemet az általános iskolák felső tagozataiban: a gyermeküket az iskolába beírató szülők ezentúl a fiú vagy lány megjelölésen kívül a „semleges nemű gyermek" opciót is beikszelhetik a kitöltendő formanyomtatványon írja a Sputnik France.

Az általános iskolák felső tagozataiba a gyermekek 11 éves kortól járhatnak. 

A harmadik „biológiai" nem bevezetésével az iskolai vécéket, öltözőket és sportfoglalkozásokat is átalakítják, átszervezik.

A kezdeményezés Caroline Désirhez, a belga oktatásügyi miniszterhez fűződik, aki ezzel a lépéssel szeretne küzdeni a 11 éves belga gyermekekkel szembeni, állítólagos homofóbia és transzfóbia ellen, és egyúttal garantálná az LMBTQ-gyermekek (és családjuk) elfogadását a belgiumi oktatási intézményekben.

A miniszter elmondta, hogy a transznemű (transgender) tinédzserek védelmének és támogatásának érdekében jelentős anyagi forrásokat is felszabadít. 

Az iskolai közösségek „érzékenyítéséhez", amely a miniszter reményei szerint az érintett transzgyermekek jobb befogadását eredményezi majd, a transzneműségről szóló pozitív hangvételű felvilágosító videókat fognak vetíteni az általános iskolák alsó és felső tagozataiban, valamint rendszeres találkozókat szerveznek homoszexuális és transznemű emberekkel.

A transzmozgalom lobogójaForrás: Shutterstock

Belgiumban 2020 októberében lépett hivatalba Európa első, vállaltan transznemű kormánytagja, a zöld párti (Groen) Petra de Sutter személyében. Petra de Sutter egyenesen miniszterelnök-helyettes lett, emellett ő viszi a közigazgatási tárcát is.