Denis McDonough demokrata veteránügyi miniszter szombaton közölte, hogy ingyenessé teszik az Egyesült Államokba hazatért veterán katonák számára a nemváltoztató műtéteket. Sokak szerint ezt a tervet a demokraták a szavazóbázisuk kiszélesítése érdekében találták ki, ezeket a megtört embereket csupán ki akarják használni. Ehhez tudni kell, hogy az amerikai katonák közül sokan a negyvenes éveikben mennek nyugdíjba, és külföldi szolgálat után sokan közülük mentálisan, lelkileg sérülnek, ezáltal könnyebb őket befolyásolni, az ingyenes nemváltás által pedig a demokraták táborába terelni a túlnyomó többségében még mindig republikánus érzelmű veteránokat.

Az Amerikai Egyesült Államok veteránügyi minisztere, Denis McDonough bejelentette, hogy a washingtoni szövetségi kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy a transznemű (transgender) veterán katonák számára biztosítsa az ingyenes nemváltoztató műtéteket – írja a New York Post.

Denis McDonoughForrás: AFP/Mandel Ngan

A hírt a hétvégén a miniszter maga közölte az orlandói (Florida) LMBTQ-felvonuláson (ez az úgynevezett „Pride"). A Veteránügyi Minisztérium, Barack Obama volt demokrata elnök kezdeményezésére már 2013 óta fedezi a transznemű veteránok számára a hormonterápiát és a pszichológiai konzultációt, de a hatályban lévő rendelet (amelyet Donald Trump hozott) nem engedélyezte a nemváltoztató műtétek központi költségvetésből történő finanszírozását. 

A Veteránügyi Minisztérium új, demokrata vezetője szerint nagyjából négyezer egykori katona érdeklődne az ingyenes nemváltoztató műtétek iránt, de a hivatal még nem becsülte meg a beavatkozások lehetséges összköltségét. McDonough bejelentése annak a hivatalos eljárásnak a kezdete, amelynek során – a demokraták értelmezése alapján – a törvényalkotók kötelesek lesznek meghallgatni az amerikaiak véleményét is a kérdésben. A teljes folyamat akár két évig is eltarthat.

Joe Biden elnök miniszterének, Denis McDonoughnak a bejelentését sokan úgy értelmezik, hogy a demokraták újabb szavazókat akarnak nyerni, de ezúttal nem a migráns hátterűek, hanem az elsöprő többségében republikánus érzelmű veterán katonák köréből. 

Az amerikai katonák közül sokan relatív értelemben hamar, már 40 éves koruk körül nyugdíjba vonulnak, a legtöbben lelkileg megtörve, a hosszú, többéves iraki és/vagy afganisztáni szolgálat után, amely helyeken a hétköznapi emberek számára elképzelhetetlen borzalmakat kellett átélniük. Emiatt nagyon sokan közülük céltalannak érzik a további életüket, ezt pedig kihasználják az egyre több területén agresszívan nyomuló demokraták, annak érdekében, hogy új szavazókat nyerjenek.

Korábban Irakban és Afganisztánban szolgáló amerikai veterán katonák. A kép illusztrációForrás: 2011 Getty Images/Charley Gallay

Donald Trump volt republikánus elnök rendelete értelmében régebben nem szolgálhattak magukat transzneműnek vallók az amerikai fegyveres erők kötelékében, de Biden a hivatalba lépése utáni egyik első intézkedéseként, már 2021 januárjában feloldotta ezt a tilalmat.

Mindezek tükrében érdemes tehát értelmezni a Veteránügyi Minisztérium tervét, akik a lelkileg sérült katonákat a demokraták által propagált ingyenes nemváltás irányába akarják terelni, a szavazóbázisuk kiszélesítése érdekében.