Saját jövőjükről mondanak le, akik a családtámogatás helyett a bevándorlást választják - jelentette ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Pozsonyban, ahol részt vett egy, a szlovák parlament által szervezett családügyi konferencián hétfőn.

A családokért felelős miniszter azt mondta: ma Európa minden országára igaz, hogy nem születik elég gyermek, és bár egyelőre nő Európa népessége, ennek kizárólag a bevándorlás az oka. Ha azonban a migrációt választjuk a családtámogatás helyett, akkor lemondunk a jövőnkről- mutatott rá Novák Katalin, aki leszögezte: a migráció a demográfiai kihívásokra adott rossz válasz. 

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Pozsonyban részt vett egy, a szlovák parlament által szervezett családügyi konferencián hétfőnForrás: FACEBOOK/ NOVÁK KATALIN

A konferencián elhangzottakkal összefüggésben hozzátette: pozitív, hogy egyre többen ébrednek fel, és látják, hogy a családok támogatása nélkül nem fog menni, mert ez a jövő útja.
A miniszter felidézte: a konferencián többször elhangzott, hogy Szlovákia számára a családpolitika terén Magyarország követendő példa, hiszen tíz éve folyamatosan a családok támogatására összpontosít, amit az is mutat, hogy a magyar kormány az elmúlt években háromszorosára emelte a családoknak juttatott összegeket a költségvetésben, és folyamatosan újdonságokat vezet be ezen a téren. Azt szeretnénk, hogy Magyarországon ne legyen anyagi akadálya a családalapításnak vagy a további gyermekvállalásnak, ezért dolgozunk már következetesen tíz éve, és ennek már látszanak az eredményei is - jelentette ki Novák Katalin. Mint fogalmazott, látogatásának egyik oka, hogy segítsen abban, hogy a családbarát kormányzás Szlovákiában is megkezdődhessen, és ezzel összefüggésben egy kétoldalú találkozón is részt vesz Milan Krajniak szlovák munkaügyi, szociális és családügyi miniszterrel.

A családokért felelős miniszter elmondta: volt olyan kérdés is, amellyel kapcsolatosan részben különböző a magyar és a szlovák álláspont, ez pedig a bérlakások, illetve a saját tulajdonú otthonok ügye. Kifejtette: a magyar kormány szerint a saját tulajdonú otthon az, ami igazán biztonságot jelent, a bérlakások hosszú távon kiszolgáltatottságot teremthetnek, még akkor is ha rövid távon jó megoldásnak tűnnek.A családügyi konferencia részét képező panelbeszélgetésen többször is terítékre került, hogy Magyarországon az elmúlt évek során rendkívüli mértékben csökkent a válások aránya, egyidejűleg pedig nagy mértékben nőtt az új házasságkötések száma. E tekintetben azonban a környező országok nem dicsekedhetnek hasonló eredményekkel.

Novák Katalin az MTI-nek a téma kapcsán feltett kérdésére azt mondta: e tekintetben a stabilitás és így a politikai stabilitás is nagyon fontos. Rámutatott: Magyarországon sem volt ez mindig így, 2002 és 2010 között, amikor családellenes volt a kormányzás, negatív volt ez a tendencia, hiszen akkor a baloldali kormány elvette a családi adókedvezményt, megszűntették az otthonteremtési támogatást, és számos olyan lépést tettek, amely elbizonytalanította a fiatalokat. A családokért felelős miniszter az Európában fennálló demográfiai problémákkal összefüggésben azt mondta: fel kell tenni a kérdést, hogy mi az oka annak, hogy a fiatalok később döntenek a gyermekvállalás mellett, és kevesebb gyermekük lesz, mint amennyit terveznek.Addig, amíg van különbség a tervezett és a megszületett gyermekek száma között, addig van az államoknak dolga, mert tudnak segíteni ezeknek a terveknek, ezeknek a vágyaknak a megvalósításában - mutatott rá Novák Katalin Pozsonyban.