Egy év börtönbüntetésre ítélhetik és 50 ezer dolláros bírságot is kiszabhatnak arra az amerikai férfira, aki ellopott egy gyűrűsfarkú makit egy San Fransiscó-i állatkertből - írja az ABC News.

A 31 éves Cory John McGilloway ellopott egy 21 éves gyűrűsfarkú makit a San Fransiscó-i Állatkertből 2020. október 13-án. Mivel az állat veszélyeztetett fajba tartozik, nagy pánikot keltett az eltűnése.

Az állatkert - ahol összesen négy gyűrűsfarkú maki él - 2100 dolláros (625 ezer forintos) nyomravezetői díjat is felajánlott.

Gyűrűsfarkú makiForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Settnik

Két nappal később többen is jelentették a maki feltűnését, végül a San Fransiscótól tíz mérföldre található Daly Cityben találták meg a kiszáradt, éhes és zaklatott állatot, majd visszavitték az állatkertbe. McGillowayt - akit korábban le is videóztak, amint pórázon sétáltatja a makit - még aznap este azonosították és letartóztatták, azóta is börtönben van.

A férfi hétfőn jelent meg videóchaten keresztül a bíróság előtt. Amennyiben bűnösnek találjak, a veszélyeztetett fajokra vonatkozó törvények miatt akár 50 ezer dolláros (1,5 millió forintos) büntetést és egyéves börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.