Észak-Korea közölte az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), hogy 30 ezer ember tesztelése után sem talált egyetlen koronavírussal fertőzöttet - adta hírül kedden a WHO.

A világszervezet jelentése szerint Észak-Korea június 4-e és 10-e között 733 alanyt tesztelt, közülük 149 influenzaszerű tüneteket, vagy súlyos légzőszervi fertőzést mutatott.

Szakértők kételkednek a kommunista ország állításában, miszerint egyetlen koronavírusos fertőzött sincs Észak-Koreában, mivel az ország egészségügyi rendszere meglehetősen szegényes, ráadásul a világjárványt nagy valószínűséggel elindító Kínával - fő szövetségesével és gazdasági támogatójával - határos, a határ pedig nincs lezárva, van határmenti forgalom.

Észak-Koreában hivatalosan továbbra sincs fertőzöttForrás: AFP/-

Járványellenes intézkedései sorában a kommunista diktatúra szigorúan korlátozta határain a közlekedést, az áruforgalmat, turistákat nem enged be a területére és külföldi diplomatákat tessékelt haza. A bezárkózás tovább terheli a súlyos gondokkal küszködő gazdaság működését, és már komoly élelmiszerhiány fenyeget. Kim Dzsongun észak-koreai vezető mindazonáltal a múlt héten közölte, hogy egyhamar nem nyitja meg országa határait.