Iránhoz kötődő álhírcsatornákat foglalt le az amerikai kormány

fake news, álhírek, illusztráció
Vágólapra másolva!
Több tucat arab és angol nyelvű tévécsatornát, valamint Iránhoz kötődő csoportok, például a jemeni kormányellenes húszi mozgalom, oldalait foglalta le az amerikai igazságügyi minisztérium egy bűnüldözési akció keretében. Az oldalakat egy időre blokkolták is, majd új tartománynévvel és domainnel élesítették. Legutóbb tavaly októberben történt hasonló eset, akkor az iráni Forradalmi Gárda álhíroldalait vonta felügyelete alá az amerikai kormány.
Vágólapra másolva!

Előzőleg több, Iránhoz kötődő weboldalon is megjelentek értesítések arról, hogy oldalaikat az Egyesült Államok kormánya

bűnüldözési akció keretében lefoglalta.

Iráni hírügynökségek arról számoltak be, hogy az amerikai kormány művelete olyan Iránhoz kötődő csoportok oldalait is érintette, mint a jemeni kormányellenes húszi mozgalom. Hasonló sorsra jutott az iráni arab nyelvű Alalam TV, az iráni angol nyelvű Press TV, egy arab nyelvű bahreini független csatorna, a Nagy-Britanniából sugárzó Lualua TV honlapja is.

Egyes oldalak nem sokkal később ismét működtek, de már új tartománynévvel, domainnel.

Ezek az esetek napokkal azután történtek, hogy egy erősen keményvonalas személyt, a Nyugat heves bírálóját, Ebrahim Raiszit választották Irán új elnökévé, és azt követően, hogy elnapolták az iráni atomalku felélesztését szolgáló bécsi hathatalmi tárgyalásokat.

Tavaly októberben az amerikai ügyészek lefoglaltak egy olyan internetes domain-hálózatot, amelyet szerintük

az iráni Forradalmi Gárda arra használt, hogy politikai álhíreket terjesszen világszerte.


Az amerikai igazságügyi minisztérium akkor azt közölte, hogy átvette az ellenőrzést 92 tartománynév felett, amelyeket az Iráni Forradalmi Gárda arra használt, hogy az Egyesült Államok, Európa, a Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia olvasói előtt független médiumoknak adják ki magukat.