A koronavírus-járvány felgyorsította a szélsőséges ideológiák terjedését, számolt be róla az Europol. A friss kutatás az iszlamista propagandát jelölte meg az egyik legnagyobb veszélynek az online térben.

Az Europol kimutatása szerint a koronavírus-járvány alatt az iszlamisták különböző online platformokon próbáltak meg kapcsolati hálót és csoportokat kiépíteni. Emellett a tagokat egyéni terrortámadások elkövetésére buzdították. 

Az Europol kiemelte, hogy Európában az iszlám extremisták jelentették a legnagyobb fenyegetést 2020-ban. Az adatok alapján hat országban próbáltak megvalósítani 57 különböző terrortámadást. Szintén fontos megállapítás, hogy a világjárvány alatt az online radikalizáció erőteljesebbé vált, amelynek egyik oka a társadalmi izoláció lehet.

Rendőrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este terrortámadás történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelébenForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A kutatásban az is látszik, hogy 2020-ban az iszlamista fenyegetés növekedett az előző évihez képest, ebben viszont az Iszlám Állam online befolyásának is komoly szerepe van.