Újra szigorítanak Új-Zélandon egy fertőző beteg miatt

Új-Zéland, Wellington, koronavírus, távolságtartás, tömegközlekedés
Seats on a commuter train are marked with signs to show where people can sit to follow social distancing measures in Wellington on May 14, 2020. - New Zealand will phase out its coronavirus lockdown over the next 10 days after successfully containing the virus, although some restrictions will remain, Prime Minister Jacinda Ardern announced on May 11. Ardern said that from May 14 shopping malls, restaurants, cinemas and playgrounds will reopen -- with the country moving to Level Two on its four-tier system. (Photo by Marty MELVILLE / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy koronavírusos ausztrál férfi miatt elővigyázatossági intézkedések kezdődtek Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban. Az iskolák és az üzletek nyitva maradhatnak ugyan, viszont korlátozzák a gyülekezéseket és szigorítanak a távolságtartásti szabályokon.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi tisztviselőket kedd este értesítették arról, hogy egy ausztrál férfi három napot töltött Új-Zélandon, majd az ausztráliai Sydneybe visszatérve pozitív lett a tesztje. Wellingtonban szerda estétől korlátozásokat vezetnek be - közölte szerdán Chris Hipkins egészségügyi miniszter.

Nem lezárásáról, vesztegzárról van szó, hanem elővigyázatossági intézkedésekről, hogy megtörjék a kór terjedésének lehetséges láncolatát - mondta Hipkins: "mindenekelőtt azt akarjuk biztosítani, hogy az új-zélandiak ne legyenek szükségtelenül kitéve a Covid-19-nek". Az iskolák és az üzletek nyitva maradhatnak, azonban a gyülekezéseket 100 főre korlátozzák, és szigorúan betartják a fizikai távolságtartási szabályokat.

Az új korlátozások legalább vasárnapig lennének érvényben

- tette hozzá a miniszter.

A tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell hordani, és külön figyelnek a távolságtartás betartatására Forrás: AFP/Marty Melville

Új-Zéland többi részére nem vonatkoznak a koronavírus elleni korlátozások, bár a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszk viselése.

Új-Zéland és Ausztrália április közepe óta engedélyezi a karanténmentes utazást a két ország között.
Az Ausztrália legnépesebb állama,

Új-Dél-Wales és Új-Zéland közötti "utazási buborékot" keddre virradó éjszaka felfüggesztették,

és arra készültek, hogy csütörtökön felülvizsgálják a rendszert.

Szerdán Új-Dél-Walesben összesen 31 új fertőzést regisztráltak, közte tízet az elmúlt 24 órában Sydney keleti külvárosában, Bondi Junction körzetében. Az az ausztrál férfi, aki Új-Zélandon járt és tesztje pozitív lett, egy egészségügyi intézményben dolgozik Bondi Junctionban - közölték az új-zélandi egészségügyi hatóságok.

Új-Zélandon összesen 2367 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, míg huszonhatan belehaltak a kórba.