Egy koronavírusos ausztrál férfi miatt elővigyázatossági intézkedések kezdődtek Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban. Az iskolák és az üzletek nyitva maradhatnak ugyan, viszont korlátozzák a gyülekezéseket és szigorítanak a távolságtartásti szabályokon.

Az egészségügyi tisztviselőket kedd este értesítették arról, hogy egy ausztrál férfi három napot töltött Új-Zélandon, majd az ausztráliai Sydneybe visszatérve pozitív lett a tesztje. Wellingtonban szerda estétől korlátozásokat vezetnek be - közölte szerdán Chris Hipkins egészségügyi miniszter.

Nem lezárásáról, vesztegzárról van szó, hanem elővigyázatossági intézkedésekről, hogy megtörjék a kór terjedésének lehetséges láncolatát - mondta Hipkins: "mindenekelőtt azt akarjuk biztosítani, hogy az új-zélandiak ne legyenek szükségtelenül kitéve a Covid-19-nek". Az iskolák és az üzletek nyitva maradhatnak, azonban a gyülekezéseket 100 főre korlátozzák, és szigorúan betartják a fizikai távolságtartási szabályokat. Az új korlátozások legalább vasárnapig lennének érvényben - tette hozzá a miniszter.

A tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell hordani, és külön figyelnek a távolságtartás betartatásáraForrás: AFP/Marty Melville

Új-Zéland többi részére nem vonatkoznak a koronavírus elleni korlátozások, bár a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszk viselése.

Új-Zéland és Ausztrália április közepe óta engedélyezi a karanténmentes utazást a két ország között.
Az Ausztrália legnépesebb állama, Új-Dél-Wales és Új-Zéland közötti "utazási buborékot" keddre virradó éjszaka felfüggesztették, és arra készültek, hogy csütörtökön felülvizsgálják a rendszert.

Szerdán Új-Dél-Walesben összesen 31 új fertőzést regisztráltak, közte tízet az elmúlt 24 órában Sydney keleti külvárosában, Bondi Junction körzetében. Az az ausztrál férfi, aki Új-Zélandon járt és tesztje pozitív lett, egy egészségügyi intézményben dolgozik Bondi Junctionban - közölték az új-zélandi egészségügyi hatóságok.

Új-Zélandon összesen 2367 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, míg huszonhatan belehaltak a kórba.