Ezúttal az egyik legjelentősebb amerikai elnök, Theodore Roosevelt került a radikális baloldal támadásainak a kereszttűzébe. A szélsőségesek elérték, hogy az Egyesült Államokat felvirágoztató, nagyhatalommá tevő republikánus elnök szobrát eltávolítsák a New York-i Természettudományi Múzeum épületének a bejárata előttről. Szerintük ugyanis Roosevelt „a rasszista és gyarmatosító múlt szimbóluma", a szobor pedig a „fehér felsőbbrendűség" megnyilvánulása. A radikális baloldal miközben végképp eltörölné a nagy amerikai elnök emlékét, szobrot állított Brooklynban az új „hősüknek", a nyolcszorosan elítélt bűnözőnek, George Floydnak.

Szintet lépett a radikális baloldal ámokfutása az Egyesült Államokban. A szélsőségeseknek egy régi vágya teljesült hétfőn, amikor a demokrata irányítású New York-i városháza illetékes bizottsága (New York City Public Design Commission) egyhangúan megszavazta Theodore Roosevelt republikánus elnök szobrának az eltávolítását az Amerikai Természettudományi Múzeum épületének a bejárata előlhívja rá fel a figyelmet a Post Millennial.

Az még nem világos, hogy a szoborcsoportot hová fogják áthelyezni, de valószínűleg nem maradhat köztéren.

Theodore Roosevelt (1858-1919) az Egyesült Államok 26. elnöke volt, két cikluson át, 1901 és 1909 között töltötte be ezt a tisztséget, előtte pedig New York állam kormányzójaként tevékenykedett.Kétségkívül Roosevelt tekinthető az egyik legjelentősebb amerikai államférfinak, aki az Egyesült Államokat nagyhatalommá tette, gazdasági és diplomáciai értelemben egyaránt.

A legkiemelkedőbb műve a külpolitikája területén az volt, hogy Amerikát „felrakta" a nemzetközi diplomácia térképére. Az 1904-1905-ös orosz-japán háborúban – első amerikai elnökként – közvetítőként lépett fel a két fél között, így kulcsfontosságú szerepe volt abban, hogy létrejött portsmouthi békeszerződés. Ezért– szintén első amerikai elnökként – Theodore Roosevelt 1906-ban Nobel-békedíjat kapott. Neki köszönhető, hogy 1903-ban az Egyesült Államok a befolyása alá vonta a Panama-övezetet, így megindulhatott a Panama-csatorna építése, amelynek használati jogát a hazája számára Roosevelt 1999-ig szerezte meg. A belpolitikájában keményen fellépett a maguk számára monopóliumot biztosítani igyekvő, így trösztöket kialakító nagyvállalatok ellen. Ezzel párhuzamosan viszont szorgalmazta a nagy amerikai cégek külföldön való terjeszkedését, megalapozva így az Egyesült Államok nagyhatalmi státusát biztosító gazdasági hátteret.

Érdekességként megjegyezendő, hogy ő volt az első amerikai elnök, aki Magyarországra látogatott, igaz már a mandátuma lejárta után, 1910 áprilisában.

A Demokrata Párton belül egyre erősebb radikális baloldal szerint azonban Theodore Roosevelt „a rasszista és gyarmatosító múlt szimbóluma" ezért már 2017 óta szorgalmazzák az 1939-ben felállított, a szélsőségesek által többször meggyalázott szoborcsoport eltávolítását.

Theodore Roosevelt lovasszobra, egyik oldalán őslakos indián, másik oldalán fekete férfival áll az Amerikai Természettudományi Múzeum előtt, 2020 június 22-én.Forrás: Getty Images/John Lamparski 2020

A nagy amerikai államférfi tevékenységét történelemhamisító módon beállító radikális baloldali narratíva a New York-i Természettudományi Múzeum bejáratánál lévő szoborcsoport esetében azt is kifogásolta, hogy míg Roosevelt egy lovon ül, addig mellette egy fekete és egy indián férfi csupán ott áll, következésképpen azt sugallja a kompozíció, hogy a két színes bőrű alakzat alá van rendelve a fehér Rooseveltnek, ami szerintük a „fehér felsőbbrendűség megnyilvánulása".

Kísértetiesen hasonló indokokra hivatkozva döntötték le helyi szélsőségesek 2020 októberében, Oregon állambeli Portlandben Roosevelt szobrát.

Theodor Rooseveltet a történettudomány az Egyesült Államok négy legjelentősebb elnöke között tartja számom, a két alapítóatya, George Washington és Thomas Jefferson, illetve a rabszolgafelszabadító, a polgárháborút megnyerő Abraham Lincoln társaságában. Nem véletlenül van éppen ennek a négy nagy elnöknek az arcképe a híres Rushmore-hegy szikláiba vésve, amely történelmi emlékművet szintén támadja a radikális baloldal, az államférfiak arcképeinek az eltávolítását követelve.

A Rushmore-hegyForrás: Photononstop/Eurasia Press

Erről a témáról az Origo itt számol be részletesen, az Abraham Lincoln emléke ellen indított „boszorkányüldözésről" pedig itt.

A radikális baloldal Theodor Rooseveltet George Floydra cserélte

Miközben a radikális baloldali cancel culture jegyében New Yorkban igyekeznek a nagy amerikai államférfi emlékét végképp eltörölni, addig a nyolcszorosan elítélt bűnözőnek, George Floydnak szobrot emelnek – közölte a New York Post.

George Floyd-szobra a New York-i Brooklynban, 2021. június 19-én.Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2021 Anadolu Agency/Anadolu Agency

A metropolisz Brooklyn negyedében, június 19-én ugyanis egy két méter magas portrészobrot állítottak Floydnak, az új amerikai „példaképnek", akiről – többek között – azt érdemes tudni, hogy egy terhes nő hasára fegyvert fogott, mert az ellenállt, amikor a baloldal „hőse" megpróbálta őt kirabolni.