Több tízezer házban nincs áram a vihar után Csehországban

áramszünet, leszakadt elektromos távvezeték, megrongálódott elektromos távvezeték, viharkár villanyoszlop, villanypózna, illusztráció
Kecskemét, 2018. június 13. Az éjszakai viharban megrongálódott elektromos távvezeték Kecskemét-Borbás külterületén 2018. június 13-án. Tömeges üzemzavart okozott a Nemzeti Közművek szolgáltatási területén a Dél-Alföldön június 13-ra virradóra végig vonuló vihar: csaknem százezer ügyfélnél okozott áramszünetet, de kora délelőttre már 70 ezer helyen helyreállították a szolgáltatást. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban az országon csütörtökre virradóra végigsöprő erős szélviharok és esőzések miatt - jelentette a közszolgálati Cseh Rádió.
Vágólapra másolva!

A nagy áramszolgáltatók - CEZ, E.ON - csütörtök reggeli közleményeiből kiderült, hogy

az éjjeli órákban majdnem százezer helyen szakadt meg az áramszolgáltatás,

elsősorban Közép- és Dél-Csehországban.

A szolgáltatók azt ígérik, hogy az esetek többségében a nap folyamán visszaállítják az áramszolgáltatást. Problémák keletkeztek a vasutakon és a közutakon is, alapvetően a leszakadt vezetékek és a vihar által kidöntött, utakra dőlt fák miatt.

A vasúti közlekedés több mint húsz helyen állt le,

nagyobbrészt regionális szakaszokról van szó.

A heves esőzések következtében Nyugat- és Dél-Csehországban többtucatnyi patak kilépett a medréből, és kerteket, udvarokat, gazdasági épületeket családi házakat öntött el - jelentette a Cseh Hidrometeorológiai Intézet.

A meteorológusok felhívták a figyelmet arra, hogy

a szélviharok és a heves esőzések péntekre virradóra megismétlődhetnek.

Az anyagi károk felmérése folyamatban van.