Csütörtökön este 300 migráns vert tanyát sátrakkal és cókmókjaikkal Párizsban a városháza előtti téren, az akciót az illegális migránsok támogatásában élen járó és közismert francia szervezet, az Utopia 56 szervezte.

A hajléktalan migránsok azt követelik a francia főváros vezetésétől, hogy adjanak nekik fedelet, állandó szállást. A több mint 200 sátorral demonstráló migráns többsége Afrika szubszaharai térségéből származik, írta a Franceinfo.

Migránsok táboroztak le a párizsi városháza előttForrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A fővárosi régió prefektúrájától pedig hiába kértek segítséget a migránsok, így nem maradt más választásuk, minthogy Párizs polgármesteréhez forduljanak: szolgáljon ő megoldással – írta az Utopia 56 csoport egyik aktivistája.

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo ugyanakkor saját helyettesével, Ian Brossat-val írattatott levelet a francia kormány meg nem nevezett képviselőjének, a levélben a párizsi városháza két vezetője felszólította a francia államvezetést, hogy találjanak megoldást ők az elmúlt években folyamatosan Párizsra nehezedő nyomás enyhítésére, és a hajléktalan migránsok elszállásolására.

Eközben Anne Hidalgo hónapok óta támadások célpontja, a franciák ugyanis azzal vádolják Hidalgót, hogy a hét éve tartó mandátuma alatt az egykor fény városának nevezett Párizsból egy szegénynegyedre vagy szeméttelepre emlékeztető koszos, lepusztult várost csinált.