Würzburgi migráns terrortámadás: minden, amit eddig tudunk

Vágólapra másolva!
A németországi Würzburgban péntek délután egy szomáliai migráns megtámadott és megkéselt több embert. Hárman meghaltak, 15-en megsérültek, közülük öten súlyosan. Az egyik súlyos sérült egy gyerek. A terroristát valójában a járókelők fékezték meg, majd a késve a helyszínre érő rendőrök combon lőtték. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség tájékoztatása szerint a terrorista egy Würzburgban élő, 24 éves szomáliai migráns, aki 2015-ben, a nagy migránshullám idején érkezett a városba.

A Bild azt írja, a migráns egy szupermarketben, a Woolworthban lopott egy kést, és azzal támadta meg véletlenszerűen a járókelőket, akik közül többen megpróbálták megállítani. Először egy bankba rohant be, majd utána az utcán folytatta a késelést.

Három embert megölt, 15-öt megsebesített, közülük öten - köztük egy kisfiú - súlyos állapotban vannak.

Szemtanúk szerint közben azt kiabálta, hogy Allahu akbar. Most kórházban van, ő nincs életveszélyben.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint

a súlyos sérültek állapota kritikus, így még nőhet a halálos áldozatok száma. Elismerte, hogy a migránst már ismerte a rendőrség, de erőszakos viselkedése ellenére is csak pszichiátriai kezelésre kötelezték.

Rendőr és mentősök a helyszínen 2021. június 25-én Forrás: MTI/EPA/News5/ Bauernfeind/-

Azt is mondta, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy lettek volna társai.

Több felvétel is kikerült a közösségi médiába a támadóról:

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy kormánya együtt gyászol az áldozatok hozzátartozóival, és reménykedik a sebesültek felépülésében.

Mint írta, köszönet illeti a rendőrséget a gyors beavatkozásért, és "nagy köszönet és tisztelet a sok polgárnak, akik elszántan szembeszálltak az elkövetővel". Valójában a terroristát ugyanis a járókelők állították meg, akik botokkal, székekkel szálltak szembe vele, majd üldözőbe vették. Egyes beszámolók szerint ők vitték földre is, a rendőrök csak ezután érkeztek meg, majd az újra támadó migránst combon lőtték.

A helyszínt biztosítják rendőrök 2021. június 25-én Forrás: MTI/AP/DPA/Karl-Josef Hildenbrand

A német sajtóba kikerült adatok arra utalnak, hogy a rendőrség késve lépett fel, 20 perccel az első bejelentés után adták csak ki az első figyelmeztetést és zárták le a környéket.