Három újabb holttestet találtak az összedőlt miami épület romjai között, így a katasztrófának már négy halálos áldozata van. A mentőcsapatok folyamatosan dolgoznak, a romok közül dörömbölést és más zajokat hallanak. A kormányzó azonban rossz hírekre készül, tekintettel a pusztítás mértékére. A kártyavárként összeomló épület nagy része romhalmazzá vált. Azt továbbra sem lehet tudni, miért következett be a katasztrófa, de egy tanulmány szerint már évtizedek óta süllyedt az épület.

Három holttestet találtak meg a keresőcsapatok annak a 12 szintes épületnek a romjai között, amelynek egyik fele kártyavárként omlott össze csütörtökre virradó éjjel a floridai Miami egyik óceánparti negyedében, Surfside-ban. A katasztrófának így már négy halálos áldozata van - írja az ABC News. A hatóságok egyelőre nem azonosították az áldozatokat.

A katasztrófának már négy halálos áldozata vanForrás: AFP/Chandan Khanna

Veszélyes lehet megmozgatni a romokat

A BBC arról ír, hogy miközben a hozzátartozók az újabb hírekre várnak, tűzoltók és mentősök százai folyamatosan kutatnak a túlélők után, a romokat szonárral és speciálisan kiképzett kutyákkal vizsgálják át. A mentőcsapatok arról is beszámoltak, hogy

dörömbölést és más zajokat hallanak a törmelékek alól. 

Ray Jadallah, a Miami-Dade megyei tűzoltóság helyettes mentésvezetője azonban azt mondta, hogy veszélyes lehet megmozgatni a romokat, mert így az esetleges túlélőkre újabb törmelékek zúdulhatnak.

Dörömbölést és más zajokat hallanak a törmelékek alólForrás: AFP/-

A csapatok az épület alatti parkolóból fúrt alagutakkal próbálják elérni a lehetséges túlélőket. A munkát azonban nehezíti az eső is.

Rossz hírekre készül a kormányzó 

A hatóságoknak eddig a társasház több mint száz, biztonságban lévő lakójával sikerült felvenniük a kapcsolatot, 99 embert azonban eltűntként keresnek, közülük mintegy húszan latin-amerikai országok, így Argentína, Paraguay és Uruguay állampolgárai.

99 embert eltűntként keresnekForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

Ron DeSantis floridai kormányzó arra figyelmeztetett, hogy a halálos áldozatok száma igen magas lehet.

Rossz hírekre készülünk, tekintettel a rombolás mértékére – mondta.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy a szövetségi hatóságok készek segítséget nyújtani a mentési munkálatokban és a megmenekültek ideiglenes elszállásolásában.

Romhalmazzá vált az épület nagy része

A megyei tűzoltósághoz helyi idő szerint hajnali 1 óra 30 perckor futott be egy hívás a Champlain Towers South elnevezésű társasház egy részének összeomlásáról a Miami Beachtől mintegy 10 kilométerre északra található Surfside-ból.

Az 1981-ben épített 136 lakásos társasház leomlott északkeleti szárnyában mintegy 55 lakás semmisült meg a tűzoltóság szóvivője szerint. Egyelőre nem tudni, mi okozta a házomlást - mondta a Miami Herald című lapnak Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye vezetője. Értesülések szerint az épület nemrég felújításon esett át.

A helyszínről érkezett videofelvételeken látszik, hogy az épület nagy része romhalmazzá vált, illetve látható, amint egy fiút élve emelnek ki a romok közül.

1990 óta süllyedt az épület

Bár hivatalos magyarázat nincs arra, hogy miért omlott le az épület egy része, a USA Today egy 2020-as tanulmány alapján azt írja, hogy az épület 1990 óta évente két milimétert süllyedt. A tanulmány szerzője, Shimon Wdowinski, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kutatásuknak akkor nem az volt a célja, hogy megállapítsák, biztonságos-e a ház. A floridai egyetem Föld és Környezet Tanszékének professzora azt is kiemelte, hogy a süllyedés azóta gyorsulhatott és lassulhatott is.

Hasonlóan óvatosan fogalmazott a tanulmány kapcsán Daniel Dietch is, aki 2010 és 2020 között volt Surfside polgármestere, aki szerint kontraproduktív lenne bármilyen spekuláció a katasztrófa okairól.