Dörömbölést és zajokat hallanak a romok közül a mentőegységek Miamiban

TOPSHOTS Horizontal ACCIDENT
This aerial view, shows search and rescue personnel working on site after the partial collapse of the Champlain Towers South in Surfside, north of Miami Beach, on June 24, 2021. - The multi-story apartment block in Florida partially collapsed early June 24, sparking a major emergency response. Surfside Mayor Charles Burkett told NBC’s Today show: “My police chief has told me that we transported two people to the hospital this morning at least and one has died. We treated ten people on the site.” (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Három újabb holttestet találtak az összedőlt miami épület romjai között, így a katasztrófának már négy halálos áldozata van. A mentőcsapatok folyamatosan dolgoznak, a romok közül dörömbölést és más zajokat hallanak. A kormányzó azonban rossz hírekre készül, tekintettel a pusztítás mértékére. A kártyavárként összeomló épület nagy része romhalmazzá vált. Azt továbbra sem lehet tudni, miért következett be a katasztrófa, de egy tanulmány szerint már évtizedek óta süllyedt az épület.
Vágólapra másolva!

Három holttestet találtak meg a keresőcsapatok annak a 12 szintes épületnek a romjai között, amelynek egyik fele kártyavárként omlott össze csütörtökre virradó éjjel a floridai Miami egyik óceánparti negyedében, Surfside-ban.

A katasztrófának így már négy halálos áldozata van

- írja az ABC News. A hatóságok egyelőre nem azonosították az áldozatokat.

A katasztrófának már négy halálos áldozata van Forrás: AFP/Chandan Khanna

Veszélyes lehet megmozgatni a romokat

A BBC arról ír, hogy miközben a hozzátartozók az újabb hírekre várnak, tűzoltók és mentősök százai folyamatosan kutatnak a túlélők után, a romokat szonárral és speciálisan kiképzett kutyákkal vizsgálják át. A mentőcsapatok arról is beszámoltak, hogy

dörömbölést és más zajokat hallanak a törmelékek alól.

Ray Jadallah, a Miami-Dade megyei tűzoltóság helyettes mentésvezetője azonban azt mondta, hogy

veszélyes lehet megmozgatni a romokat, mert így az esetleges túlélőkre újabb törmelékek zúdulhatnak.

Dörömbölést és más zajokat hallanak a törmelékek alól Forrás: AFP/-

A csapatok az épület alatti parkolóból fúrt alagutakkal próbálják elérni a lehetséges túlélőket. A munkát azonban nehezíti az eső is.

Rossz hírekre készül a kormányzó

A hatóságoknak eddig a társasház több mint száz, biztonságban lévő lakójával sikerült felvenniük a kapcsolatot,

99 embert azonban eltűntként keresnek,

közülük mintegy húszan latin-amerikai országok, így Argentína, Paraguay és Uruguay állampolgárai.

99 embert eltűntként keresnek Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

Ron DeSantis floridai kormányzó arra figyelmeztetett, hogy a halálos áldozatok száma igen magas lehet.

– mondta.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy a szövetségi hatóságok készek segítséget nyújtani a mentési munkálatokban és a megmenekültek ideiglenes elszállásolásában.

Romhalmazzá vált az épület nagy része

A megyei tűzoltósághoz helyi idő szerint hajnali 1 óra 30 perckor futott be egy hívás a Champlain Towers South elnevezésű társasház egy részének összeomlásáról a Miami Beachtől mintegy 10 kilométerre északra található Surfside-ból.

Az 1981-ben épített 136 lakásos társasház leomlott északkeleti szárnyában mintegy

55 lakás semmisült meg a tűzoltóság szóvivője szerint.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a házomlást - mondta a Miami Herald című lapnak Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye vezetője. Értesülések szerint

az épület nemrég felújításon esett át.

A helyszínről érkezett videofelvételeken látszik, hogy az épület nagy része romhalmazzá vált, illetve látható, amint egy fiút élve emelnek ki a romok közül.

1990 óta süllyedt az épület

Bár hivatalos magyarázat nincs arra, hogy miért omlott le az épület egy része, a USA Today egy 2020-as tanulmány alapján azt írja, hogy az épület

1990 óta évente két milimétert süllyedt.

A tanulmány szerzője, Shimon Wdowinski, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kutatásuknak akkor nem az volt a célja, hogy megállapítsák, biztonságos-e a ház. A floridai egyetem Föld és Környezet Tanszékének professzora azt is kiemelte, hogy a süllyedés azóta gyorsulhatott és lassulhatott is.

Hasonlóan óvatosan fogalmazott a tanulmány kapcsán Daniel Dietch is, aki 2010 és 2020 között volt Surfside polgármestere, aki szerint kontraproduktív lenne bármilyen spekuláció a katasztrófa okairól.