Sátortáborokat állítanak fel Indonézia fővárosában a kórházak mellett, hogy el tudják helyezni az egyre több koronavírusos beteget - adta hírül pénteken Indonézia egészségügyi minisztere.

A 260 millió lakosú Indonéziában csütörtökre egy nap alatt több mint 20 ezer új fertőzöttet azonosítottak, a legtöbbet a világjárvány másfél éve alatt. A helyzet rosszabbodása súlyosan terheli az amúgy is gyenge lábakon álló egészségügyi ellátórendszert, amelynek dolgozói körében már több százan fertőzöttek, közülük pedig legkevesebb tízen meghaltak a ragály miatt, jóllehet beoltották őket koronavírus ellen.

Közegészségügyi szakértők attól tartanak, hogy Indonézia a "második India" lehet a delta vírusvariáns miatt, amelyet Indiában azonosítottak először, és nagyon hamar tömeges fertőzési hullámot indított el. Tavasszal többször előfordult, hogy egy nap alatt bő 400 ezerrel nőtt az új fertőzöttek száma, mostanra azonban pár tízezerre apadt.

Covidos betegeknek felállított sátor Bekasiban, Indonéziában 2021. június 25-énForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Dasril Roszandi

A 10 millió lakosú Jakartában szerdára 90 százalékban megteltek betegekkel azoknak a kórházi részlegeknek az ágyai, amelyeket el lehet szigetelni, hogy ne kerüljön ki belőlük kórokozó. Az intenzív osztályokon 86 százalékos a kihasználási hányad. Három jakartai kórházat átállítottak kizárólag koronavírusos betegek ellátására, és kialakítanak két további izolált központot, melyek hétezer beteget tudnak fogadni.

Joko Widodo indonéz elnök egyelőre nem hallgat egészségügyi szakembereinek szavára, miszerint teljes lezárásra lenne szükség. Szerdán közölte, hogy a lezárás "megölné a gazdaságot", és elegendőnek tartja a jelenlegi korlátozásokat a járvány ellen.