Egy 24 éves szomáliai migráns férfi három embert megölt, legalább 15-öt megsebesített Würzburgban, miután késsel támadt rájuk - írják német lapok. Cikkünk frissül!

21.26:

Az egyik súlyos sérült egy kisfiú. Édesapját a szomáliai támadó megölte.

21.21:

Szemtanúk szerint a terrorista a támadás közben azt kiabálta: Allahu akbar!

21.17:

A Bild azt írja, hogy a szomáliai migráns 17 órakor egyszerűen besétált egy Woolworth szupermarketbe, ahol ellopott egy kést. Ezután kiment az utcára és gyilkolni kezdett.

21.01:

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter megerősítette, hogy

a támadó 24 éves, szomáliai férfi. 2015 óta élt Würzburgban - vagyis az első nagy migránsáradattal érkezett, amikor Németország ellenőrizetlenül engedte be tömegével a közel-keleti és afrikai menedékkérőket.

A belügyminiszter azt is elismerte, hogy a terroristát már ismerték a hatóságok.  

A súlyos sérültek közül többen válságos állapotban vannak.

Korábban írtuk:

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a feltételezett elkövetőt "lőfegyverhasználattal" ártalmatlanították és őrizetbe vették.

A Bild értesülései szerint hárman meghaltak, hatan megsérültek. Később a Bayerische Rundfunk már 15 sérültről írt. A feltételezett elkövető már nem jelent veszélyt, és nincsenek arra utaló jelek, hogy lettek volna társai - közölte a rendőrség. A Bild este fél kilenc körül rendőrségi forrásaira hivatkozva azt írta: a terrorista 24 éves és szomáliai migráns. 

A támadás helyszíne Würzburgban 2021. június 25-énForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Carolin Gissibl

A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást. A helyieket arra kérik, hogy ne terjesszenek videókat, több felvétel azonban már felkerült a Twitterre, amin az látszik, hogy egy fekete bőrű, maszkos férfi a támadó, és többen próbálják megállítani.

A videókon az látszik, hogy a támadónál egy hosszú kés van. Sikolyok hallhatók, egy férfi azt kiabálja: „Éppen egy nőt szúrt meg." Székeket dobálnak rá, és egy férfi valamilyen bottal védekezik ellene. Végül 10-15 ember üldözni kezdi, ekkor érkezik meg egy rendőrautó.

A rendőrök végül a hírek szerint lábon lőtték a támadót.

A bajor belügyminiszter Würzburgba indult. 

A rendőrség még nem minősítette terrortámadásnak a történteket, de - ahogy azt a Die Welt is megjegyzi - a felvételek alapján a férfi láthatóan véletlenszerűen, találomra támadt az emberekre, vagyis ez alapján valószínűleg erről lehet szó. Erre utal, hogy a Bayerische Rundfunk már arról ír, hogy a támadó mentálisan zavart - a nyugat-európai hatóságok és sajtó ezzel szokták mentegetni a terrortámadásokat elkövető migránsokat.

Majdnem napra pontosan öt évvel ezelőtt, 2016. július 18-án négy ember súlyosan megsérült egy vonaton Würzburgban, amikor egy 17 éves afgán migráns baltával és késsel támadta meg az utasokat. Ezután elmenekült, megtámadott egy sétáló nőt, végül a rendőrség lelőtte.