A melegek helyzete drámai a migrációs származási országokban

kötelező kvóta, bevándorló, migráns, határ, várakozás
Migrants wait near the Pazarkole border gate , in Edirne, Turkey, to enter Greece by crossing the border on March 4, 2020. - Thousands more migrants reached the Turkish border with Greece on March 1, 2020 (Photo by Belal Khaled/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Azt, hogy mely társadalmak mennyire elfogadóak, sok tényező befolyásolja: elmondható, hogy a gazdagabb országok elfogadóbbak, de ennek mértéke nemcsak a gazdasági fejlettség függvénye, hanem annak is, hogy milyen a társadalom politikai, vallási és ideológiai beállítottsága. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

Vizsgálódásaink arra a konklúzióra vezethetnek, hogy megdöbbentő összefüggés van a homoszexuális emberekre kiszabott büntetések és az iszlámnak az adott országra gyakorolt befolyása között. Egészen konkrétan az a helyzet, hogy ma állami eszközökkel kizárólag muszlim többségű országokban vagy országrészekben gyilkolják meg a homoszexuálisokat. Ennek egyik oka lehet, hogy a homoszexualitás a sariában nemcsak bűn, hanem egy olyan Allah elleni bűncselekmény, ami büntetést von maga után. A homoszexualitás a saría szerint minden esetben legálisan üldözendő. A büntetés súlyossága szerint változhat a komoly figyelmeztetéstől a halálos ítéletig.

A rendelkezésre álló információk alapján az Iszlám Állam vadászik a melegekre, egyesével kutatnak fel mindenkit, és magas épületek tetejéről taszítják a mélybe őket. Aki nem hal szörnyet azonnal, azt megkövezik. A kivégzéseket közönség előtt, nyilvánosan hajtják végre, a kivégzésekről készült videókat pedig az interneten terjesztik. A homoszexualitással vádoltak telefon- és Facebook-kapcsolatait használják a többiek felkutatására. Vagyis, ha egy melegre rátalálnak, másokat is levadásznak.

„Az én társadalmamban melegnek lenni egyenlő a halállal" – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának meghallgatásán egy iraki férfi. Amikor az IS homoszexuálisokat öl meg, „a legtöbb ember örül, mert ördögöt látnak bennünk" – idézte szavait a CNN. Egy szíriai férfi arról beszélt, hogy a melegeket magas épületek tetejéről taszítják le, és ha valaki nem hal bele a zuhanásba, a helybeliek kövezik halálra.

Az Iszlám Állam és más iszlamista csoportok a 2015-ös évet megelőző fél évben hét férfit és hét nőt végeztek ki Szíriában házasságtörés vagy homoszexualitás vádjával. Egy meg nem nevezett iszlamista csoport homoszexualitás miatt két férfit végzett ki az északi Aleppó, illetve a keleti Deir-ez-Zór tartományban. Mindkettőt ledobták egy magas épületről és megkövezték.

Egy fiatal, homoszexuális orvostanhallgatót, bizonyos Taimot a saját apja akarta átadni az ISIS-nek, hogy kivégezzék - hithű muzulmánként úgy gondolta, fia megérdemli a büntetést.

„Nincs mitől zavarba jönni. Az ítélet halál" – egy brit születésű muszlim hitszónok, Farrokh Sekaleshfar beszélt így a homoszexuálisokról egy előadásában, mondván: „könyörületességből kell megszabadulni tőlük". Az Iránban élő iszlám tudós kijelentései a floridai Orlandóban hangoztak el. Pár hónappal az ominózus mondatok után az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb, ötven emberéletet követelő vérengzését követte el Omar Mateen egy orlandói melegbárban. Mateen apja szerint fiának a melegekkel volt baja, nem vallási vagy politikai indokból ölt. Az Iszlám Állam magára vállalta a támadást.

Az előbbi kijelentések hűen tükrözik, miként viszonyulnak a melegekhez a szélsőséges iszlamisták. Egyebek közt a homoszexuálisok iránt megnyilvánuló toleranciával magyarázzák a nyugati társadalmakkal való szembenállásukat is.

Ami a konkrét adatokat illeti Afrika, Ázsia, Óceánia és Latin-Amerika számos országában máig büntetendő a homoszexuális kapcsolat létesítése. 2016-ban a Föld 81 államában, így Afrika 35, Amerika 12, Óceánia 12, Ázsia 22 országában büntették valamilyen módon, ha valaki homoszexuális kapcsolatot létesít.

Forrás: AFP/NurPhoto/Belal Khaled

Akadnak országok, amelyeknek csak egyes tartományaiban tilos az egyneműek közötti szexuális kapcsolat létesítése (így az indonéziai Aceh tartományban, ahol a pénzbírságtól többéves börtönbüntetésig terjedhet a szankció), és olyan országok is, ahol csak a férfiak esetében büntetendő a homoszexuális párkapcsolat létesítése (ilyen például a muszlim többségű volt szovjet Közép-Ázsia két országa, Üzbegisztán és Türkmenisztán, vagy éppen Jamaica; utóbbi országban 10 évig terjedő kényszermunka jár a homoszexuális kapcsolatot létesítő férfiaknak).
Az iszlám általában tiltja az azonos neműek szerelmét, számos muszlim államban társadalmi és jogi fenyegetettségben élnek a melegek és a leszbikusok. A homoszexuálisokat üldöző országok sorában jelentős részt képviselnek a muszlim államok, halállal pedig kizárólag iszlám országok büntetik az egyneműek közötti szexuális kapcsolatot. Ezt a felfogást az iszlamista mozgalmak térnyerése csak súlyosbította.

  • Afganisztánban, Bruneiben, Iránban, Mauritániaban, Nigériában, Szaúd-Arábiában, Szomáliában, Szudánban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Jemenben a homoszexualitás a halálbüntetés vagy börtönbüntetés veszélyét hordozza.
  • Más országokban is (például Algériában, Bangladesben, Csádban, Malajziában, Maldív-szigeteken, Pakisztánban, Katarban, Szíriában) jogellenes, és büntetéseket szabhatnak ki.
  • Afrikában két ország, Mauritánia és Szudán egész területén fenyegeti halálbüntetés a homoszexuálisokat (mindkét ország gyakorlatilag kizárólag szunnita muszlimok által lakott), továbbá a polgárháború sújtotta Nigéria és Szomália iszlamista fennhatóság alatt álló területein.
  • Ázsiában pedig pl. az Arab Emírségek, Irán, Jemen és Szaúd-Arábia hatóságai szankcionálják halálbüntetéssel a homoszexualitást.
  • Brunei-ben az 1984-ben kikiáltott függetlenség óta illegális a homoszexualitás, amit kezdetben börtönnel büntettek, később pedig a halálra kövezést is bevezették.
  • Érdekesség, hogy Bruneiben éppen akkor lépett életbe a homoszexuális aktusok résztvevőit halállal büntető törvény, amikor megválasztották Chicago első bevallottan leszbikus polgármesterét.
  • Nagyon rossz helyzetben vannak az afrikai melegek, a kontinens legtöbb országában szigorú büntetés vár a homoszexuálisokra. Többek között Egyiptomban, Kamerunban, Nigériában, Angolában, Algériában és Ugandában vár börtön a melegekre. Utóbbi országban 2013-ban a halálbüntetést is kilátásba helyezték, egy évvel később viszont úgy döntöttek, életfogytig tartó börtön is "elég" a homoszexuálisoknak.

A világban az ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) összesítésében hetven olyan ország volt, ahol bűncselekménynek minősült az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat.

Ezek között 35 olyan is akad, amely a jogsértések ellenére az egykori brit gyarmatokat tömörítő Nemzetközösség teljes jogú tagja maradhatott, illetve közülük tizenháromban (vagy azok egyes régióiban) akár halálos ítéletet is kiszabhatnak rájuk, az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet pedig módszeresen gyilkolja őket.

A Nemzetközi Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság jelentése szerint 2014 júniusa és 2015 márciusa között az Iszlám Állam legalább 17 férfival végzett Szíriában és Irakban illetlen viselkedés, szodómia és házasságtörés miatt.

Mindezeken túl emelkedik a 2015-ös migrációs válságot követően a homofób atrocitások, illetve homoszexuálisok ellen elkövetett bűncselekmények száma mind az Egyesült Királyságban, mind Franciaországban.

A fentiek fényében nagyon nehéz nem dilettánsnak, hipokritának nevezni azt az Európai Bizottságot, amely képes a magyar pedofilellenes törvény egyetlen általuk vitatott és félreértelmezett mondata miatt uniós szintű „botrányt" kavarni.