Az utóbbi évek átlagához képest a nemzetközi elemzések szerint idén őszre kimagaslóan nagy tömeg indulhat Európa nyugati része felé. Már most látható, hogy hétről hétre újra nő az Európai Unió felé tartó illegális bevándorlók száma, melyhez a nyári időjárás és a közel-keleti, afrikai politikai helyzet is hozzájárul, írja szombati számában a Magyar Nemzet.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a statisztikai adatokon már látszik, a február óta tartó viszonylagos nyugalomnak vége. 

Csak Magyarországon ismét kétezer feletti a hetente próbálkozó, a balkáni útvonalról érkező határsértők száma, az olasz és a spanyol partokon ennél is rosszabb a helyzet. 

A biztonságpolitikai szakértő a lapnak azt mondta, Afrikából nemcsak Szenegál felől érkeznek gazdasági menekültek, a Líbiában zajló polgárháborús helyzet miatt is fokozódik az Európa felé tartó migráció. 

Illegális bevándorlók a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, 2015-benFotó: Polyák Attila - Origo

A balkáni útvonalon is történtek olyan geopolitikai változások, amelyek a migráció megerősödéséhez vezethetnek. A békefenntartó erők afganisztáni kivonását követően már most észlelhető, hogy az országban 

kiélesedtek a törzsi ellentétek, előjöttek az eddig bujkáló, illegalitásba vonuló tálibok, több a gyilkosság, a leszámolás 

Az iráni helyzet sem kedvez most az európai határvédelemnek. Az elemzők azt várják, hogy az egykori főügyész, a teheráni mészárosnak is nevezett Ebrahim Raiszi elnökké választásával kiújulhat az országban a síita-szunnita ellentét, emiatt, illetve a halálraítéltek, bebörtönzöttek családjainak menekülési hulláma okán 

legalább százezer illegális bevándorlóra lehet számítani onnan is a balkáni útvonal felé. 

A magyar határ és a mélységi ellenőrzés is jól zár, ha kell, átcsoportosításokkal, vezénylésekkel duplájára is emelhető a határt védő rendvédelmi szakemberek száma. Szerbia és Makedónia után már a ljubljanai kormány is segítséget, illetve támogatást kért a magyar hatóságoktól. Június 21-én elindult az első magyar rendőri kontingens Szlovéniába, határőrizeti tevékenység ellátására, írja a Magyar Nemzet.