A hatvan évnél idősebb emberek körében végzett vizsgálat szerint, a koronavírusban meghaltak aránya 70-80%-ban csökkent az orosz Szputnyik V, illetve AstraZeneca-oltást követően - közölte az argentin egészségügyi minisztérium pénteken. - írja a Tass.com

A vizsgálat alá vontak az első oltás után megszerezték az immunitás 80%-át, a második vakcina ezt tovább erősítette és tartósabbá tette a védettséget. 

mondta Carla Vizzotti miniszter.

A politikus azt is hozzátette, hogy a második oltás tizenkét hétre történő eltolása helyes volt, mivel arra törekedtek, hogy minél többen kapják meg az első adag vakcinájukat.

Egy nő éppen megkapja a Szputnyik V oltását Buenos AiresbenForrás: Origo

A minisztérium szerint a tanulmányban több mint 471 ezer ember vett részt és a klinikai tesztekkel ellentétben ez a felmérés bizonyítja, hogy a vizsgált két vakcina a való életben is hatékony. 

Argentína volt az első latin-amerikai ország, amely elkezdte a Szputnyik V vakcina alkalmazását. Az első oltásra 2020. december 29-én került sor, azóta 3,8 millió lakos kapta meg mindkét dózisát és további 15,3 millió ember az első adagot.