Továbbra sem ismert a három halálos áldozattal járó pénteki würzburgi késelés elkövetőjének pontos indítéka - közölte szombati würzburgi sajtótájékoztatóján Joachim Herrmann (CSU) bajor belügyminiszter.

Tisztázni kell, milyen szerepet játszott a 24 éves szomáliai férfi elmeállapota, illetve az, hogy iszlamista nézetei mennyiben járultak hozzá a bűncselekmény elkövetéséhez"  - tette hozzá a miniszter.

A nyomozók továbbra is azt feltételezik, hogy az elkövető magányos volt, nincsenek tettestársai.
A késelés öt súlyos sebesültje közül többen továbbra is az életükért küzdenek - mondta a miniszter, hozzátéve, reménykedik benne és imádkozik azért, hogy a válságos állapotban lévő sebesültek felgyógyuljanak. 
Három nő halt meg egy áruházban"  - közölte Gerhard Kallert, Alsó-Frankföld kerület rendőrfőnöke szombaton Würzburgban.

A gyanúsított közvetlenül a pénteki támadás előtt egy áruházban kések iránt érdeklődött, majd felkapott egyet a kirakatból, és egy bolti alkalmazottra támadt, akit halálosan megsebesített. A legfrissebb értesülés szerint két másik eladónőt késelt még halálra. Ezután egy bankban, majd az utcán támadt emberekre.

Egy férfi gyertyát gyújt az áldozatok emlékéreForrás: Origo

Kallert köszönetet mondott az állampolgároknak, akik a bűncselekmény következtében rendkívüli helyzetbe kerültek, és segítettek az elkövetőt egy fasorba terelni. A bajorországi egyetemi város lakosai szombaton virágokat és gyertyákat helyeztek el a merénylet helyszínén.

A gyanúsított, aki állítólag mintegy öt éve él Németországban, és legutóbb egy würzburgi hajléktalanszállón lakott, már ismert volt a rendőrség előtt a támadás előtt is. A támadás után egy rendőr egy lövéssel leterítette az elkövetőt, aki nincs életveszélyben, csupán a lábán sebesült meg. A férfi korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy zavart elmeállapota vagy iszlamista indítékok miatt követte el a tettét. Hanjo Schrepfer, a gyanúsított mellé hivatalból kirendelt védő szombaton közölte, hogy három rendbeli emberölés és hat rendbeli emberölési kísérlet vádjával szombaton előzetes letartóztatásba helyezték a szomáliai férfit. Az ügyvéd elmondta, hogy a gyanúsítottal való beszélgetése után egyelőre nem talált iszlamista indítékra utaló jeleket. 
A biztonsági erők szombaton közölték: a férfi a kihallgatás közben vallomást tett, amely alapján iszlamista indítékokra lehet következtetni. Egyelőre úgy tudni, hogy a férfi nem állt kapcsolatban szalafista aktivistákkal. Horst Seehofer (CSU) szövetségi belügyminiszter megdöbbenésének adott hangot "az elképzelhetetlen kegyetlen cselekedet" láttán, és részvétéről biztosította az áldozatokat és a hozzátartozóikat.