Háttal, arcát eltakarva állt az amerikai himnusz alatt az amerikai olimpikon

2020 U.S. Olympic Track & Field Team Trials - Day 9, Gwendolyn Berry, DeAnna Price, Brooke Andersen. atlétika, usa
EUGENE, OREGON - JUNE 26: Gwendolyn Berry (L), third place, turns away from U.S. flag during the U.S. National Anthem as DeAnna Price (C), first place, and Brooke Andersen, second place, also stand on the podium after the Women's Hammer Throw final on day nine of the 2020 U.S. Olympic Track & Field Team Trials at Hayward Field on June 26, 2021 in Eugene, Oregon. In 2019, the USOPC reprimanded Berry after her demonstration on the podium at the Lima Pan-American Games.
Vágólapra másolva!
Gwen Barry kalapácsvető nemrég az egyik olimpiai kvalifikációs verseny díjkiosztó ünnepsége során az amerikai himnusz közben hátat fordított a zászlónak, majd arcát polójával takarta el. Ezt követően zavaros magyarázkodásba kezdett és közölte, hogy szerinte direkt próbálják meg kellemetlen helyzetbe hozni.
Vágólapra másolva!

Gwen Barry nemrég bronzérmet nyert az amerikai olimpiai kvalifikációk egyik megmérettetésén kalapácsvetésben.

A díjátadón azonban a fekete sportoló nem állt fel a pódiumra vetélytársai mellé, hanem hátat fordított az amerikai zászlónak.

A botrányos megmozdulást követően Barry ugyan a pályán elért eredményének köszönhetően kvalifikálta magát az olimpiai játékokra karrierje során másodjára, de a szurkolók valószínűleg inkább a sportoló tiszteletlenségére fognak emlékezni.

Gwendolyn Berry (bal) Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Patrick Smith

Barry ugyanis nem csak hátad fordított az amerikai zászlónak a himnusz alatt, hanem arcát egy "aktivista sportoló" feliratú pólóval is eltakarta. Ennek ellenére a kalapácsvető a The New York Post-nak azt nyilatkozta, hogy az akció nem előre eltervezett volt, hanem összeesküvés áldozata lett, amivel őt akarták lejáratni.

Barry kiemelte, hogy úgy tudta, a himnuszt az előtt fogják lejátszani, mielőtt felállnak a dobogóra és a szervezőket hibáztatta a történtek miatt. Azonban hozzátette, hogy nem is akar beszélni magáról a himnuszról, hiszen az "nem fontos, nem rólam szól és sosem szólt rólam".

A szervezők szerint viszont minden menetrend szerint történik, ez pedig már előző nap nyilvánosan elérhető mindenki számára.

Nem ez az első eset, hogy Barry botrányt okoz. 2019-ben a pánamerikai játékokon az amerikai himnusz alatt ökölbe szorított kezét emelte a magasba, ami miatt az amerikai olimpiai bizottság figyelmeztetésben is részesítette.