Újabb légicsapásokat mért az amerikai hadsereg az Irán által támogatott milíciák ellen Szíriában és Irakban, miután a milíciák drónokkal és rakétákkal támadtak amerikai katonákra Irakban. A támadásnak legalább öt halálos áldozata van.

Az amerikai erők közleménye szerint két szíriai és egy iraki helyen támadtak műveleti létesítményeket és fegyverraktárakat. Mindegyik hely közel van az iraki-szíriai határhoz. 

A légitámadásokat Joe Biden amerikai elnök utasítására hajtották végre. Az elnök, aki öt hónapja lépett hivatalba, immár másodszor rendelt el légitámadásokat Irán-barát milíciák ellen. Először februárban egy szíriai célpont ellen, miután onnan rakétatámadások értek amerikai létesítményeket Irakban.

A Pentagon a mostani légitámadással kapcsolatos közleményében hangsúlyozta: Biden elnök eltökélt abban, hogy megvédi az amerikai katonákat. Két milícia ellen intéztek most támadást: a Kataib Hezbollah és a Kataib Szajjid as-Suhada ellen - olvasható a minisztériumi közleményben.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet úgy tudja, hogy a légicsapásokban meghalt legkevesebb öt iraki fegyveres, és több másik megsebesült. Az OSDH központja Angliában van, de kiterjedt aktivistahálózattal rendelkezik Szíriában. A Szana szíriai állami hírügynökség azt közölte, hogy a támadásokban meghalt egy gyerek, és három felnőtt megsebesült.

Címlapi képünk illusztráció.