Nem hosszabbítják meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt, törvényben szabályozott általános karantént Litvániában június 30-át követően, ugyanakkor továbbra is hatályban marad a rendkívüli állapot az országban és a legtöbb eddigi korlátozás is - jelentette be a balti ország kormánya hétfőn Vilniusban.

– Csak a törvényi szabályozást szabjuk át – közölte Arunas Dulkys egészségügyi miniszter a BNS helyi hírügynökségnek a kormány döntéséről nyilatkozva. 

A gyakorlati intézkedések terén csak kevés változtatás lesz,  mert még mindig sok kockázati tényezőt látunk – tette hozzá.

Mint mondta, a koronavírus különösen fertőző, delta variánsának egyre fokozottabb terjedése és ezzel párhuzamosan az oltási kampány lassulása figyelhető meg.

Az élet kezd visszatérni a rendes kerékvágásba

Az alig hárommillió lakosú Litvánia 2020 decemberében vezetett be ismét országos karantént. A fertőzöttek számának fokozatos csökkenése miatt a kormány 

februártól elkezdte óvatosan feloldani a korlátozásokat,  aminek nyomán az élet lassan kezdett visszatérni a rendes kerékvágásba, részben annak is köszönhetően, hogy a beoltottak bizonyos előnyöket élveznek.

Februárban kezdték el feloldani a korlátozásokatForrás: AFP/Petras Malukas

A járvány kitörése óta a balti állam területén csaknem 279 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül több mint 4300-an haltak meg a kórban.