Öt év börtönbüntetésre ítéltek egy szír tinédzsert Norvégiában

Portable Technology Photo 2019 2019 app Consument Digitaal Economie Gebruikers ISIL ISIS Illustratie KPN Mobiel Technologie Telecommunicatie Users Vooruitgang app arabic bedrijf bedrijfsmerk bedrijfsnaam beeldmerk bekend brand company brand company name c
The Islamic State logo is seen on a portable mobile device in this photo illustration on January 22, 2019. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Öt év börtönre ítéltek Norvégiában szerdán egy szíriai tinédzsert terrorvádakkal - közölte az illetékes oslói kerületi bíróság.
Vágólapra másolva!

A fiatalt azzal vádolták, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója, és méreggel, esetleg robbanószerrel akart merényletet elkövetni.

A 16 éves fiút februárban fogta el a norvég belbiztonsági szolgálat Oslóban. A bíróság felfüggesztett a büntetésből három évet a tinédzser fiatal korára tekintettel.

"A bíróság szerint kétségtelen, hogy a vádlott, dacára fiatal korának, elszánta magát egy terrorcselekmény végrehajtására, bár a tervei nem öltöttek konkrét formát" - ismertette Ingvild Boe Hornburg bíró.

A tárgyaláson a fiatal elismerte, hogy

kíváncsisága vitte arra, hogy beszerezzen anyagokat egy mérgező vegyület elkészítéséhez.

Ugyanakkor azt állította, hogy nem állt szándékában ártani senkinek sem, és mindössze eltúlozta terveit, hogy vagánynak tűnhessen az online folytatott csevegésben.

Beismerte, hogy több mint 1250 koronát (43 ezer forint) utalt át az Iszlám Állammal kapcsolatban lévő egyik honlapnak, illetve videót tett közzé a propaganda felvételek internetes megosztásáról.

A vádirat szerint

a tinédzser anyagokat töltött le arról, hogyan kell robbanószerekkel bánni, illetve előállítani.

A bíróság mindemellett megállapította, hogy adott esetben nem alkalmazhatja a fiatalkorúakra vonatkozó büntetéseket, s szabadságvesztést szab ki, mivel fennáll a bűnismétlés veszélye. Amennyiben 18 évesnél idősebb lett volna, a büntetési tétel meghaladta volna a 11 év börtönt.