Lejár a Brexit magyarokat is érintő fontos határideje

European Union And Great Britain Flags great britain the united kingdom jack flags brexit nation gb gbr uk eu europa british england english Horizontal UNION FLAG DIPLOMACY EUROPEAN EUROPE
A szakítás újabb lépcsőfokára lépünk
Vágólapra másolva!
Lejár szerdán a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok tartós letelepedési kérelmének benyújtására kijelölt határidő.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött tizenegy hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel

letelepedett státusért - kell folyamodniuk.


A folyamodványokat benyújtási határideje június 30., vagyis szerda azoknak az EU-állampolgároknak, akik 2020. december 31-ig életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában.

Munkához, tanuláshoz

A letelepedett státus megszerzése szükséges ahhoz, hogy a jogosult uniós állampolgárok július 1-től, csütörtöktől is változatlan feltételekkel dolgozhassanak, tanulhassanak Nagy-Britanniában, és

hozzáférhessenek az ingyenes brit egészségügyi ellátórendszer szolgáltatásaihoz és egyéb kedvezményekhez.

Az elbírálásig eltelő időszakban az is garantálja a megszerzett jogosultságok megtartását, ha a letelepedett státusra szóló folyamodványt a szerdai határidő lejártáig a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok benyújtják.

A szakítás újabb lépcsőfokára lépünk Forrás: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Igazolást adnak

A kérvény benyújtásáról mindenki hivatalos igazolást kap, és ezt az igazolást lehet felhasználni a jogosultságok bizonyítására is. A folyamodvány elbírálásáig gyakorlatilag semmi nem változik azok számára, akik beadták a letelepedett státusra szóló kérvényüket.

Azoknak az EU-állampolgároknak, akik mindenben megfelelnek a nagy-britanniai letelepedett státusra jogosító feltételeknek, de lekésik a szerdai határidőt,

lesz lehetőségük ezután is a kérvényezésre,

de méltányolható indokokkal kell megmagyarázniuk, hogy miért a határidő után jelentkeznek, és a brit hatóságok minden ilyen esetben egyéni elbírálás alapján döntenek.

A tavaly december 31. előtt Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok

külföldön élő közeli hozzátartozói bármikor kérvényezhetik,

hogy csatlakozhassanak Nagy-Britanniában élő családtagjaikhoz. Mindez azokra az uniós állampolgárokra vonatkozik, akik 2020. december 31-ig törvényesen letelepedtek Nagy-Britanniában.

Az idei év első napjától az Európai Unióból és az unión kívüli országokból újonnan érkezőkre

már más bevándorlási szabályozás érvényes,

amely főleg a szakképzettség és az angol nyelvtudás alapján

pontozásos kritériumrendszert alkalmaz

a letelepedési kérelmek elbírálásához, függetlenül attól, hogy a kérelmező az EU-ból vagy máshonnan érkezett.

Tudósokat, sztárokat könnyebben fogadnak

Az új szabályozás szerint ugyanakkor könnyített eljárással juthatnak nagy-britanniai letelepedési és munkavállalási engedélyhez a legrangosabb nemzetközi elismerések birtokosai, köztük a fizikai, a kémiai, a gazdasági, az irodalmi és az orvosi Nobel-díjjal kitüntetett tudósok és írók, a nemzetközi filmvilág Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas alkotói, a matematikai Nobel-díjnak is nevezett Fields-érem és a számítástechnológia Nobel-díjaként emlegetett Turing-díj kitüntetettjei. Ugyancsak gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárásra számíthatnak a nemzetközi zenei világ Brit Award- és Grammy-díjas sztárjai.

A brit belügyminisztérium legutóbbi összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül

május 31-ig 5 605 800-an folyamodtak letelepedett státusért.

A tárca adatai szerint a brit hatóságok a múlt hónap végéig beadott és már elbírált kérvények alig 2 százalékát utasították el.