Milliós értékű védett növényeket irtott ki egy kaliforniai pár, hogy építkezzenek

Joshua Tree (Yucca brevifolia), Joshua Tree National Park, California
Joshua Tree (Yucca brevifolia), Joshua Tree National Park, California
Vágólapra másolva!
Összesen 18 ezer dollárra, vagyis átszámítva 5,3 millió forintra büntették azt a kaliforniai házaspárt, akik szigorúan védett józsuéfákat vágtak ki a telkükön, hogy építkezzenek. A hatóságok azt remélik, hogy a pénzbírság elrettenti majd a természetkárosítókat.
Vágólapra másolva!

A sivatagban őshonos józsuéfák Kaliforniában a veszélyeztetett fajok listáján szerepelnek, és szigorúan védettek. Nathaniel Arnold, az állam halászati és vadvédelmi hivatalának helyettes vezetője elmondta, hogy várakozásaik szerint a súlyos pénzbírságnak visszatartó ereje lesz, és megvédi a józsuéfákat az ingatlanfejlesztések miatti pusztulástól.

A The Guardian beszámolója szerint a helyi hatóságok februárban indítottak vizsgálatot a fák kiirtása miatt, amikor

egy szomszéd észrevette, hogy egy traktorral döntik ki tucatszám a fákat.

A sivatagban őshonos józsuéfák (Yucca brevifolia) szirorúan védettek Kalifornia államban Forrás: Kevin Schafer/Minden Pictures/Kevin Schafer

A házaspár azzal védekezett, hogy azt hitték, a józsuéfákat egy bizonyos méret alatt ki lehet vágni. A hivatal azonban felhívta rá a figyelmet, hogy ez tévedés, teljesen mindegy, hogy milyen nagy a fa, mindenképpen törvényi védelem alatt áll, és nem lehet kivágni. A gyökerestül kidöntött józsuéfákat a helyszínre érkező hatóság a házaspár telkén találta meg egy gödörbe temetve.

A hivatal példányonként 4100 dolláros,

összesen 18 ezer dolláros bírságot szabott ki a természetkárosításért június elején.


A házaspár a helyi lapok beszámolója szerint együttműködött a hatóságokkal, és már részben be is fizette a bírságot. A büntetés egy részét a Joshua Tree Nemzeti Parkban vagy a Mojave-sivatagban végzett önkéntes munkával törleszthetik.

A klímaváltozás okozta aszályok miatt a józsuéfák különösen veszélyeztetettek. Egy 2020 augusztusában a világ legsűrűbb, idős józsuéfák alkotta erdejében pusztító tűzvész okozott óriási kárt a Mojave-sivatag természetvédelmi területén.