Kínának sikerült felszámolnia a maláriát

World Malaria Day In India World Malaria Day group of malaria risk of malaria malaria elimination Malaria disease parasite plasmodium achievements of countries year drinks blood carrier human body Tehatta West Bengal WMD lessons partners new report intern
A betegséget terjesztő szúnyog elleni védekezés a malária legyőzésének a kulcsa
Vágólapra másolva!
Kínának sikerült felszámolnia a maláriát - jelentette be szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Vágólapra másolva!

"Ezt a sikert több évtizedes, kitartó munkával tudta elérni az ország, amelynek erőfeszítése újabb példa arra, hogy elérhető cél a malária teljes felszámolása a világon" - jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A WHO adatai szerint eddig a világ 40 országban sikerült felszámolni a fertőző betegséget. Saját térségében az utóbbi 30 évben Kína az első, amelynek ez sikerült. Az 1940-es években Kínában még évente 30 millió maláriafertőzés történt.

A betegséget terjesztő szúnyog elleni védekezés a malária legyőzésének a kulcsa Forrás: AFP/NurPhoto/Soumyabrata Roy

A WHO áprilisban jelentette be, hogy 2025-ig a világ további huszonöt országában számolná fel a maláriát.

A WHO becslései szerint évente csaknem 230 millióan fertőződnek meg maláriával. A betegség évente több mint 400 ezer halálesetet okoz, az áldozatok kétharmada öt év alatti gyermek. Különösen erősen érintettnek számít Afrika, amely a halálos áldozatok 90 százalékát adja.

A betegség úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a nőstény Anopheles szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a malária parazitáját. A paraziták megfertőzik és elpusztítják a májsejteket, majd a véráramba jutva szétrepesztik a vörösvérsejteket.