Görögországban már tíz napja óriási a hőség

Athén, Akropolisz, Görögország
Az athéni Akropolisz.
Vágólapra másolva!
Görögországban már tizedik napja tart a hőhullám, a hőmérséklet elérheti a 44 Celsius-fokot - közölte a helyi meteorológiai intézet.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatásból kiderült, hogy

a legmagasabb hőmérséklet a görög szárazföldön, az ország középső részén lesz tapasztalható.

Az athéni Akropolisz Forrás: Origo

Az athéni városháza napközben légkondicionált közösségi helyiségeket bocsátott a legkiszolgáltatottabb csoportok, köztük a hajléktalanok számára.

A görög fővárost beborító hőhullám miatt csütörtökön 13 és 17 óra között zárva tart az athéni Akropolisz, az ország egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága

- számolt be a helyszín vezetősége. A görög polgári védelem egész héten éberségre hívta fel a figyelmet, különösen az idősek és a gyermekek esetében, akiknek rendszeresen kell ívóvizet fogyasztaniuk, és kerülniük kell a napsütést. A szolgálat felhívta a figyelmet a több régióban fennálló magas tűzveszélyre.

A tűzoltók az egész országban készenlétben állnak.

Görögországban nyáron rendszeresen előfordulnak hőhullámok és erdőtüzek

Görög tűzoltók háztűzet oltanak Athénban 2018.07.23-án, az akkori hőhullám idején Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Harmincnégy évvel ezelőtt, 1987 júliusában mintegy 1500 ember halt meg a görög történelem egyik legsúlyosabb hőhullámában.

A hőmérséklet akkoriban több napon keresztül 43 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mutatott Athénben, annak idején kevés lakóházban volt légkondicionáló.