Mától adnak ki oltásigazolást Ukrajnában

Ukrajna, koronavírus, oltás
A medical worker receives a dose of the Oxford/AstraZeneca vaccine against the coronavirus disease, marketed under the name Covishield and produced in India, in the Kiev hospital on March 15, 2021. - "Out of 40 people who initially wanted to be vaccinated, just ten remained," Yuriy Shylenko, head of a surgical department in a Kiev hospital, complained. Ukraine launched its vaccination drive later than most European countries and current troubles with AstraZeneca's jab have exacerbated anti-vaccination sentiment in the country. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajnában csütörtökre több mint hétszáz új koronavírusos beteget és több mint ötven halálos áldozatot jegyeztek fel, a megelőző napiénál nem sokkal többet, így a járvány terjedése az elmúlt két napban megint stagnálást mutatott, eközben az aktív betegek száma tovább csökkent, már alig több 15 ezernél.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 705 új esettel 2 235 801-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csupán 72-vel több a megelőző napiénál. A halottak száma 51-gyel 52 391-re emelkedett, míg előző nap számuk negyven volt.

Eddig 2 168 387-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 1700-an,

az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint ezerrel, 15 023-ra.

Kórházba 464 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg számuk a megelőző napon 360 volt. A legtöbb új beteget, 231-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Denisz Smihal miniszterelnök az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a szerdai kormányülésen beszámolt arról, hogy

jelenleg az országban már több mint 130 tömeges oltóközpont működik.

Egy kijevi kórházbban oltanak be egy nőt koronavírus elleni vakcinával. Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Hozzátette, hogy két héttel ezelőtt számuk még csupán mintegy 50 volt. A tömeges oltások május 29-én kezdődtek Ukrajnában, eddig csak hétvégenként oltották be azokat, akik előzőleg feliratkoztak az internetes várólistára. A héten Kijevben például már több oltóközpont is működik szerdától vasárnapig.

Roman Rodina a Közegészségügyi Központ főigazgatója egy tévéműsorban elmondta, hogy jelenleg Ukrajnában csak a 18 év felettiek koronavírus elleni beoltása engedélyezett, és a jelenlegi ötszakaszos oltási tervben nem is szerepel a kiskorúak beoltása. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy ezt a kormányzat a közeljövőben felülvizsgálja.

Jaroszlav Kucser egészségügyi miniszterhelyettes egy tévéműsorban elmondta, hogy

csütörtöktől lehet hozzájutni az oltási igazolásokhoz ukrán és angol nyelven azoknak, akik mindkét dózist felvették.

Jelenleg a teljes beoltottak száma mintegy 600 ezer Ukrajnában. Közölte továbbá, hogy az igazolásokat elsősorban az országon belül szeretnék használni egy újabb teljes zárlat esetén. Ekkor ugyanis várhatóan lehetővé teszik majd a nyitva tartást azoknak a vállalkozóknak, akiknél minden alkalmazott, illetve látogató be van oltva koronavírus ellen.