Tovább nőtt a halálos áldozatok száma a rendkívüli hőség miatt az Egyesült Államok északnyugati részén és az ezzel szomszédos kanadai területen, és a meteorológusok szerint a partvidéktől távolabb még mindig tart a hőség, valamint nagy az erdőtüzek veszélye.

Az Oregon amerikai állambeli Portland és Salem, a Washington állambeli Seattle és a kanadai Vancouver városok térségében napokra megrekedt egy nagynyomású, forró légtömeg, és emiatt több mint százéves melegrekordok dőltek meg, Salemben és Vancouver közelében például több mint 47 Celsius-fokot is mértek. Noha keddre, három nap után enyhült a hőség a partvidéken, a forró levegőtömeg a szárazföld belseje felé vonult.

A szökőkutak szinte életet mentenekForrás: AFP/Kathryn Elsesser

Szerdán Oregonból a péntek óta tartó időszakra vonatkozóan 63 halálos áldozatot jelentettek. Összehasonlításképpen Oregonban 2017 és 2019 között 12-en haltak meg hőgutától. A kanadai Brit Columbia tartományban szerdán már 486 hőség miatti halálesetet jelentettek összesítve, ami csaknem háromszorosa az átlagnak az évnek ebben a szakában.

Alberta, Brit Columbia és Saskatchewan tartományokban nagyon nagy az erdőtűz és a jégolvadás miatti áradás veszélye - figyelmeztetnek a szakemberek.