Férfi prostituált és barátja, nőként érző kisfiú és ezt boldogan fogadó környezete, testiség 6 éves korban meleg kisfiúk között - Franciaországban is egészen szélsőséges példákat találunk, hogyan érzékenyítik a kisiskolásokat is. Pontosabban azzal védekeznek, ez nem érzékenyítés, hanem így harcolnak a homofóbia ellen. 

Franciaországban 2013 óta folyamatosan liberalizálják az LGBTQI+ jogokat. Ekkor fogadták el az azonos neműek házasságáról szóló törvényt, amellyel egyidejűleg megnyílt az azonos neműek örökbefogadása előtt is a lehetőség. Francois Hollande szocialista köztársasági elnök kormánya döntött így.Két év, házasságban töltött időszak alapján a francia jogalkotó úgy ítéli meg, hogy az azonos neműek párkapcsolata „stabil", ezt követően az azonos nemű párok örökbe fogadhatnak. További komoly lépésre kerül sor idén júliusban. Két évig tartó társadalmi vita, ellenállás és több száz gigantikus méretű tüntetés ellenére is úgy tűnik, hogy még júliusban kihirdetik azt a törvényt, amely legalizálni fogja a béranyaság intézményét a nem heteroszexuális párok részére is.

De rendkívül liberálisnak tekinthető a nemváltoztatással összefüggő eljárás szabályozása is: 2016 óta mindenféle orvosi vizsgálat vagy vélemény nélkül, hatóság előtt tett nyilatkozatok alapján lehetséges a nemváltás, mind a felnőttkorúak, mind az „emancipált" kiskorúak részére. (Az „emancipált" kiskorú kifejezés leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a kiskorú életkora alapján ugyan kiskorú, viszont papíron olyan, mintha nagykorú lenne, azaz önállóan hozhat döntést saját életét érintően. Az emancipációra bírósági döntés vagy házasság útján kerülhet sor. Franciaországban, ügyészi engedéllyel engedélyezett a kiskorúak házasodása is.)

Franciaországban az iskolákkal összefüggő, LGBTQ-közösségre és tagjaira vonatkozó kérdéseket egy 2020 és 2023 között végrehajtandó kormányzati akcióterv szabályozza, amely része a Nemzeti Oktatási és Ifjúságügyi Minisztérium 2019-ben meghirdetett „Mindenki egyenlő, mindenki szövetséges" programnak. Az akcióterv, amely az LGBTQI+-fóbia elleni harcot szolgálja, olyan „érzékenyítő" eszközök bevezetését célozza meg, amelyeket már Belgium példájánál is láttunk és szándékai szerint olyan „eszközöket" akar a tanárok kezébe adni, amelyekkel hatékonyan lehet felvenni a harcot a homofóbia és az LGBTQ-közösség feltételezett diszkriminációja ellen.

Azaz, Franciaországban a Macron-kormányzat azt a - fogalmazzunk így - trükköt vetette be a kisiskolások érzékenyítésével kapcsolatban, hogy a kommunikáció szerint ők nem érzékenyítenek, hanem csak harcolnak egy 11 éves gyerekben nem is létező melegellenesség ellen. 

Az akcióterv szerint kampányt kell folytatni az iskolákban az LGBTQI+ fóbia ellen, például a 11-18 év közötti diákok körében, plakátokkal, A5-ös nagyságú „érzékenyítő" kiadványokkal, amelyekben ötleteket kell adni ahhoz, hogyan lehet valaki szövetségese a fiatal LGBTQ-közösség tagjainak. „Gondolkozom azokon az előítéleteimen, amelyek a leszbikusokkal, homoszexuális, biszexuális vagy transzneműekkel szemben állnak fenn...iskolámban projektet dolgozok ki május 17-ére, a „Homofóbia-és Transzfóbia világnapjára" - olvasható az egyik transzparensen. Az iskolák az „LGBTQ+" érzékenyítésre külsős forrásokat is felhasználhatnak, kiadványokat, vagy az LGBTQ+ közösséghez tartozó egyesületek, civil szervezetek önkénteseit is igénybe vehetik.

A francia akcióterv egyébként összhangban van azzal az Európai Uniós Erasmus+ tervvel, amely mögött különféle civil szerveztek állnak, és amely 2021. szeptemberétől online gender érzékenyítő oktatási programot indítana a 15-17 éves korosztálynak (G.EDU). A programot elsősorban oktatóknak, tanároknak szánják, de a célszemélyek között találjuk a gender szakértőket, a civil szervezetek felvilágosítóit, LGBTQI+ militánsokat, és a politikai döntéshozókat is. Beszédes a szeptembertől induló EU projekt egyik moduljának elnevezése: „Önátlalakítás és társadalmi változás". A projekt az Európai Unió égisze alatt fut, az Európai Unió hathatós pénzügyi támogatásával. Mindannyian kíváncsian várjuk, hogy a program hatására és hatása alatt álló, az európai adófizetők pénzén fenntartott, brüsszeli tisztviselők milyen végrehajtási tervet, milyen akciókat, milyen jogszabályokat alkotnak majd az önátalakítás folyamatának bevezetésére, felgyorsítására.

Belgiumhoz hasonlóan Franciaországban is számos olyan könyv, kiadvány van forgalomban, amelyek alapvetően a kamaszokat, vagy a kiskamaszokat célozzák meg és kívánják „érzékenyíteni" az LGBTQ+ identitás kérdéseire.

Forrás: Scotto Jerome

Számos LGBTQ+ kiadványt, könyvet ajánl a fiatalkorúak számára pl. a Babelio.com francia internetes platform, amely külön applikációval is rendelkezik (ez valójában a „Goodreads" angolnyelvű platform francia megfelelője). A bátyám férje című könyv is kisiskolásoknak szól.

Muriel Douru 3-4 éves gyerekeknek szóló képes mesekönyve („Cristelle et Crioline") „Nénuphar" békakirályságba kalauzolja el a gyerekeket egy leszbikus szerelmi kapcsolaton keresztül. A történetben a békanép királyi családja férjet keres Christelle hercegnőnek, de a sors másképp dönt: Christelle találkozik Crioline-nal, a nép egyszerű lányának tekinthető kislánnyal és első látásra egymásba szeretnek. Thomas Scotto „Jérôme par cœur" (Jérôme kívülről") című, 6 év fölött ajánlott könyvében pedig a homoszexualitást dolgozza fel a gyerekek nyelvén, és már megjelenik óvatosan a testiség:„Még mindig fogja a kezem. Nagyon ragaszkodó. Gyakran túl sok nassolnivalót ad. Megvéd, ha gúnyolódnak rajtam. És ha megkérem, hogy találjon fel egy versenyautót, egy cseppet sem ijed meg a feladattól. Ezért szeretem Jérôme-ot. Raphaël szereti Jérôme-ot. Kimondom. Ennyire egyszerű." 

Cathy Ytak képeskönyvében pedig, amit a Jerome-könyvhöz hasonlóan iskolákban is ajánlanak, két kisfiúról van szó, akik ugyan korábban lányokba is voltak szerelmesek, végül egymásba szerettek.

Ugyanígy érdemes a Terrafemina portált is idézni, amelyről már volt szó a Belgiummal foglalkozó írásunkban is. A Terrafemina francia feminista portálként foglalkozik LGBTQI+ érzékenyítéssel is, ezzel összefüggésben kisiskolásokat céloznak meg 7 különböző könyv és számos film ajánlásával. Christian Bruel és Anne Bozellec „Histoire de Julie qui avait une ombre de garçon" (Julie, akinek fiú árnyéka volt") című, ahogy a Terrafemina fogalmaz, „klasszikusnak tekinthető" képeskönyvében (a könyv először 1975-ben jelent meg) a nemi identitás kérdéseit feszegeti egy kislány (Julie) szemszögéből, aki valójában fiú.

Lapozzon, a cikk a második oldalon folytatódik!