Ha az Európai Unió nem tud előre lépni az integrációs folyamatban, más országok fogják ezt megtenni

JANSA, Janez
Strasbourg, 2021. július 6. Janez Jansa szlovén miniszterelnök a szlovén EU-elnökség programját ismerteti az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2021. július 6-án. Szlovénia július 1-jén vette át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Portugáliától. MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann
Vágólapra másolva!
A menekültek és a migránsok tagállamok közötti elosztása csakis úgy szabályozható, ha az minden tagállam számára elfogadható, így lehet biztosítani a rászorulók áthelyezését a gyakorlatban - jelentette ki Janez Jansa szlovén miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében kedden.
Vágólapra másolva!

Janez Jansa az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődött szlovén elnökségének programját ismertetve hangsúlyozta: országa szerint az Európai Unió külső határainak hatékonyabb ellenőrzésére és őrzésére kell törekedni, illetve fontos a tagállamok együttműködése a migráció származási országaival, valamint a tranzitországokkal. Továbbá fontosnak nevezte a jogszerűtlen migráció elleni fellépés fokozását.

Kijelentette, hogy

Szlovénia erősíteni fogja a kapcsolatot és az együttműködést a Nyugat-Balkánnal, a régiónak stratégiai jelentősége van az Unió számára.

Ha az Európai Unió nem tud előre lépni a régió európai integrációs folyamatában, olyan országok fogják ezt megtenni, amelyek más értékekkel rendelkeznek, és más érdekeket képviselnek - figyelmeztetett. Jansa szükségesnek mondta az Európai Unió egyik legnagyobb vívmányát jelentő schengeni térség kibővítését, véleménye szerint Bulgária, Románia és Horvátország "indokolatlanul van várólistán".

A szlovén kormányfő hangsúlyozta: rendkívül fontos a jogállamiság tiszteletben tartása, és annak világossá tétele, hogy mi tartozik ebbe. E tekintetben kölcsönös bizalomra van szükség a tagállamok között - szögezte le. Kifejtette: annak meghatározására, hogy mi sérti a jogállamiságot és az alapjogok tiszteletben tartását, semleges, független és pártatlan igazságszolgáltatásra van szükség, és arra, hogy ne tartsanak túlzottan sokáig a megkezdett jogi eljárások.

Elmondta továbbá, hogy a szlovén EU-elnökség programjának homlokterében a koronavírus-járvány utáni helyreállítás szerepel, illetve az, hogy

az EU javítsa ellenállóképességét nemcsak az esetleges járványokkal, hanem a biztonságra és értékekre leselkedő valamennyi veszéllyel szemben is.

Eszközökre van szükség, hogy az EU hatékonyan válaszolhasson a kibertámadásokra, fontos a zöld és a digitális átállás támogatása, és az, hogy minden állampolgár azonos jogokkal rendelkezzen az EU-ban - mondta. Elengedhetetlen, hogy az EU biztonságot és stabilitást garantáljon a szomszédságában, illetve előremutatóan működjön együtt a transzatlanti szövetséggel - tette hozzá a szlovén miniszterelnök.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök a szlovén EU-elnökség programját ismerteti az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2021. július 6-án. Szlovénia július 1-jén vette át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Portugáliától Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében egyebek mellett annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsának szlovén elnöksége folytassa a jogállamisággal kapcsolatban megkezdett munkát. Elmondta, a bizottság még a hónap folyamán közzéteszi második jogállamisági jelentését, amely azonos kritériumok alapján tárja fel a jogállamiság helyzetét minden tagállamban.

A Nyugat-Balkánnal kapcsolatban Von der Leyen fontosnak mondta, hogy Európa megerősítse együttműködését a régióval, mint stratégiai partnerével.

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában hangsúlyozta, hogy

Fontosnak nevezte, hogy a szlovén elnökség a jogállamisági mechanizmussal, a nemzeti és etnikai kisebbségekkel, a hátrányos helyzetűekkel, és kiemelten Európa roma közösségeivel foglalkozzon. Biztosítsa a romák védelmét, biztonságát, javítsa esélyegyenlőségüket, valamint összehangolja a nemzeti roma stratégiákat - tette hozzá a képviselő.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában aggasztónak nevezte, hogy "szakadék van" a szlovén elnökségi programban hangsúlyozott közös értékek, illetve a szlovén miniszterelnök által korábban tett nyilatkozatok között.

Szlovénia és Magyarország állampolgárai az uniós csatlakozáskor a demokrácia, a jogállamiság, a pluralizmus és az átláthatóság értékeire vágytak. Ezek az értékek nem balliberális találmányok, ahogyan egyes populista politikusok képzelik, hanem közös európai, feltétlen és általános értékek - tette hozzá a jobbikos képviselő.