Kémkedés gyanújával vették őrizetbe Észtország szentpétervári konzulját

Vágólapra másolva!
Előállították Észtország szentpétervári konzulját, akit azzal gyanúsítanak, hogy titkosított iratokat vett át - közölte kedden az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB).
Vágólapra másolva!

Az észt külügyminisztérium szóvivője alaptalannak minősítette a vádakat és provokációnak nevezte az észt diplomata előállítását.

- közölte a biztonsági szolgálat az orosz hírügynökségek szerint.

- olvasható még az FSZB közleményében.

Aari Lemmik, az észt külügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva bírálta "a teljesen alaptalan vádakat" és "orosz provokációnak" nevezte a diplomata őrizetbe vételét.

"Újabb példája ez annak a ténynek, hogy Oroszország nem akar építő jellegű kapcsolatokat a szomszédjaival és az Európai Unióval" - mondta a szóvivő, aki szerint az egész tettenérés előre megrendezett jelenet volt.

A kémkedési ügyek elszaporodtak az utóbbi években Oroszország és a nyugati államok között, az ukrán válság és a dél-ukrajnai Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta egyre növekszik a feszültség a felek között.

Áprilisban Olekszandr Szoszonjukot, Ukrajna szentpétervári konzulját vette őrizetbe az FSZB azzal a váddal, hogy titkos értesülésekre akart szert tenni, és felkérték, hogy hagyja el Oroszországot.
Oroszországot számos kémkedési üggyel gyanúsítják több európai országban - közöttük Olaszországban, Bulgáriában, Csehországban és Romániában -, és több diplomata kiutasítására került már sor kölcsönösen.

Áprilisban a tallinni orosz nagykövetség egyik diplomatáját utasították ki Észtországból, amit Moszkva alaptalan és barátságtalan lépésnek nevezett.