Migránsellenes kampányt indított a spanyol jobboldal

Vágólapra másolva!
A spanyol radikális jobboldali VOX párt a migránsok eltartásának a rendkívül magas állami költségét kifogásolta, összehasonlítva azt a nyugdíjak alacsony összegével. A spanyol baloldal feljelentette a pártot, de a madridi bíróság szerint nincs a kampányban semmi erőszakos; a VOX csak bemutatta a migráció nyilvánvaló problémáját – közölte az RTVE nevű spanyol hírtelevízió.
Vágólapra másolva!

A májusban megtartott, madridi előrehozott választások előtt a radikális jobboldali párt egy idős nőt és egy bevándorló fiatalt ábrázoló plakáttal ragasztotta körbe a spanyol fővárost:

"egy kísérő nélküli migráns fiatal havonta 4700 euróba kerül az államnak, miközben a nagymamád 426 euró nyugdíjat kap havonta"

– olvasható a plakáton.

Forrás: Twitter

A spanyol szocialisták feljelentést tettek a VOX ellen.

Szerintük a plakátok félrevezetők, gyűlöletkeltők és a VOX rasszista kampányt folytat. A baloldal követelte a plakátok eltávolítását – ami nem történt meg a választás napjáig.

A madridi tartományi bíróság most hozott ítéletet az ügyben, és jóváhagyta a plakátot. Indoklásukban az áll: függetlenül attól, hogy a szövegezés helytálló-e vagy sem,

a migráns fiatalok "nyilvánvaló társadalmi és politikai problémát jelentenek nemcsak belföldön, hanem az ország nemzetközi kapcsolataiban is".

A bíróság megjegyezte, hogy a poszteren és a hozzá kapcsolódó felszólalások, események során

a VOX nem mutatott bűnözésre, erőszakra vagy gyűlöletkeltésre utaló nyilvánvaló jeleket, ezért elutasítják a szocialisták beadványát.

A jobboldal számára korszakos győzelmet jelentő, a baloldalt pedig a megsemmisülés közelébe taszító madridi választás eredményéről az Origo itt írt részletesen.