Ukrajnában szerdára mintegy hatszáz új koronavírusos beteget jegyeztek fel, kevesebb mint hetvennel többet, mint az előző napon, így a járvány terjedése ismét stagnál, miközben az aktív betegek száma tovább csökkent, alig haladja meg a 12 ezret.

A hivatalos adatok alapján az elmúlt napban 610 új esettel 2 238 974-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A halottaké 33-mal 52 537-re emelkedett, míg a megelőző napon húszan haltak bele a betegségbe. Eddig 2 174 353-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 1700-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 1100-zal, 12 084-re.

Kórházba 458 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg előző nap számuk 266 volt. A legtöbb új beteget, 217-et ismét az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

IllusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Celestino Arce/NurPhoto/Celestino Arce

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 2 136 561-en kapták meg valamely védőoltás első, 955 607-en a második dózisát is. Kedden 93 554 embert oltottak be a 42 milliós Ukrajnában.

Szakértők szerint az új betegek számának csökkenése ellenére Ukrajnában számolni kell azzal, hogy újabb szigorú karanténkorlátozások lesznek, várhatóan az ősszel - írta szerdán az RBK-Ukrajina hírportál. Ennek elsősorban a vírus veszélyes mutációinak, főként az először Indiában megjelent delta variánsnak az elterjedése lehet az oka, miután a kormánynak nincs más eszköze a járvány terjedésének megfékezésére, mint a korlátozások szigorítása, zárlat bevezetése - vélekedett Olekszandr Hmelevszkij gazdasági szakértő.

Jurij Podorozsnij, az Ukrán Fejlesztési Központ szakértője arra mutatott rá, hogy alacsony a beoltottak száma, miközben a nyár kezdetétől - élve a megnyíló lehetőségekkel - egyre többen utaznak el valahová üdülni.