Következmény-nélküliség jellemzi az amerikai baloldali médiát

Brian Williams
Vágólapra másolva!
A CNN legnagyobb agyonhallgatott botrányai sorozatunkban már számos cikkben feltárta a Tűzfalcsoport, hogy mennyire képmutató és etikátlan az USA egyik legnézettebb baloldali televíziós csatornája. Bizonyára sejtik az olvasók, hogy nincs ez másképp a többi ilyen fősodratú sajtóterméknél és csatornánál sem. Jellemző rájuk, hogy sajátjaiknak megbocsátanak olyan hibákat, sőt, vétkeket, amiért másokat vegzálnak.
Vágólapra másolva!

Ahogyan egyik korábbi cikkükben írták, a CNN például még csak meg sem feddte műsorvezetőjét, Chris Cuomót azért, mert más ügyei mellett a testvérének, New York kormányzójának adott tanácsokat, hogyan kommunikálja zaklatási botrányait. Ugyanígy mindössze nyolc hónap felfüggesztés után visszaengedték a magát egy Zoom megbeszélésen mutogató Jeffrey Toobint is, aki a CNN fő jogi elemzője.

De ha azt gondolnák, hogy csak a CNN menti a sajátjai bőrét, akkor tévednek.

Ugyanígy tesz a szintén baloldali és sokak által nézett NBC News is.

2015-ben hat hónap fizetés nélküli szabadságra küldték, felfüggesztették az egyik fő műsorvezetőjüket és egyben felelős szerkesztőjüket, Brian Williamst.

Brian Williams Forrás: NBC

A hivatalos magyarázat szerint azért nem rúgták ki a botrányba keveredett tévésüket, mert régóta dolgozik náluk és népszerű.

Az NBC 2013 és 2017 közötti elnöke, Deborah Turness akkor körlevélben értesítette a kollégákat a döntésről: „Biztosan megértik, hogy ez nehéz döntés volt. Bizonyára lesznek, akik nem értenek egyet vele. Ennek ellenére úgy hisszük, hogy a felfüggesztés a helyes és arányos döntés."

A levél így folytatódott: „Úgy éreztük, helytelen lett volna figyelmen kívül hagyni mindazt a munkát, amit Brian elvégzett, és azt a különleges kapcsolatot, amit 22 év alatt kialakított a nézőinkkel. Minden egyes nap amerikaiak milliói nézték, fontos és nagy tiszteletnek örvendő tagja a szervezetünknek."

A csatornát üzemeltető NBC Universal ügyvezető igazgatója, Steve Burke úgy nyilatkozott az ügyről, hogy:

Tulajdonképpen csak rácsaptak egy kicsit a kezére, és minden mehetett tovább a felfüggesztés leteltével, mintha semmi sem történt volna. Mintha egy magát „függetlenobjektívnek" tartó komoly újságíró nem hazudott volna, nem talált volna ki egy történetet, amelyet igaznak állított be. Éppen erről szól a fake news, ami láthatólag már Trump előtt is itt volt velünk. Az NBC csatornának fontosabb volt megtartani az évek alatt felépített brandet, mintsem kiállni az igazság és a hiteles tájékoztatás mellett.

Williamst azért vették le a képernyőről, mert katonák lebuktatták, hogy hazudott, mikor azt állította, hogy fent volt egy Chinook helikopter fedélzetén, mikor azt megtámadták Irak amerikai megszállása alatt.

Minderre úgy derült fény, hogy a műsorvezető egy sporteseményen vett részt az egyik amerikai katonával, aki biztosította a védelmét, mikor 2003-ban Irakban a sivatagban leszállásra kényszerült egy konvojnyi katonai helikopternek, amiben ők is utaztak. Williams azt állította, hogy a járművet, aminek a fedélzetén volt, ellenséges tűz kényszerítette a földre.

A konvojjal utazó veteránok a Facebookon cáfolták az újságíró történetét, amellyel a múltban is már többször előhozakodott.

A New York Times készített egy videós összeállítást arról, hogyan változott a történet az idő során.

Ezután egyre több tudósítás és cikk jelent meg Williams állításairól és azok valóságtartalmáról, nemcsak a helikopterezéssel kapcsolatosan.

Többek között olyan szenzációhajhász kijelentéseket tett, mint hogy a Katrina hurrikán idején New Orleansban a francia negyedben lévő hotelje előtt látott elúszni egy holttestet. A New Orleans Advocate azonban rámutatott, hogy

a negyed nagyrészt száraz volt, és idéztek egy tisztségviselőt, aki megkérdőjelezte a történetet. A hurrikánról és az az által okozott pusztításról készített riportjáért Emmy-díjat kapott az újságíró, azonban a botránya után arra is fény derült, hogy ez az elbeszélése is többször változott az évek során.

2006 augusztusában a Daily Showban Jon Stewart vendégeként azt állította, hogy egy hónappal korábban a Hezbollah által Libanonból kilőtt Katyusa rakéták majdnem eltalálták azt az izraeli haderőhöz tartozó Black Hawk helikoptert, amellyel repült. Először azt mondta, hogy a rakéták a jármű alatt csaknem 500 méterrel repültek,

később azonban úgy mesélte a történetet, hogy közvetlenül a helikopterük alatt voltak. Az Izraeli Hadsereg szóvivője, aki szintén a fedélzeten volt, kijelentette, hogy a helikopter egyáltalán nem volt veszélyben.

Williams viszont úgy adta elő többször is a történetet, mintha a halál torkában lett volna. Milyen fétise van ennek az embernek a helikopterekkel kapcsolatban?

Williams kissé kiszínezte a berlini fal leomlását is: 2008-ban azt mondta, hogy ott volt aznap éjjel a brandenburgi kapunál.

Ezzel szemben a CBS csatorna és más források is úgy nyilatkoztak, hogy csak másnap érkezett meg Berlinbe.

Az egyetlen amerikai újságíró aznap éjjel a helyszínen Tom Brokaw volt, aki Williams elődjének tekinthető az NBC Newsnál. Lehetséges, hogy az ő beszámolóit is a „magáévá tette" a hazudós újságíró? 2004-ben

még maga Williams is elismerte, hogy Brokaw után egy nappal, vagyis körülbelül 12 órával később érkezett meg Berlinbe.

A CNN cikke szerint 2014-ben mégis azt állította, hogy együtt voltak ott a berlini fal leomlásánál, úgy, hogy még ugyanazon a gálarendezvényen (melyen elődjét tüntették ki) saját magának ellentmondva az is elhangzott a szájából, hogy dühös volt, amiért Brokaw előbb ért oda.

A műsorvezető azon kijelentésével is magára irányította a figyelmet, hogy azt állította, Bagdadba repült az amerikai haditengerészet speciális egységével, a SEAL Team Sixszel.

Ken McGraw, a Speciális Műveleti Irányítás szóvivője azonban ezt cáfolta, mivel egyáltalán nem visznek magukkal újságírót sehova a SEAL egységek.

Williams mindezek után 2016-ban visszatért az NBC-hez, visszakapta a régi műsorát is. Bocsánatkérésében az egojára hivatkozott, valamint arra, hogy az évek során annyiszor megnézte a videót az iraki esetről, hogy összemosódott a memóriájával. Elég gyenge magyarázat, de még ha el is hinné neki valaki, nem ad választ arra, hogy a többi kiszínezett emléke minek köszönhető.

Nyilván nem vallotta be, hogy egyszerűen hazudott.

A Tűzfalcsoport mindezek tükrében így összegez: Ilyen és ehhez hasonló emberekkel van tele a baloldali fősodratú média. Egy klasszikust idézve: hazudnak „reggel, éjjel meg este", többek között hazánkról készítenek lejárató propagandaanyagokat.

A Tűzfalcsoport munkatársai azonban az ígérik, hogy lebuktatják őket.