A CNN legnagyobb agyonhallgatott botrányai sorozatunkban már számos cikkben feltárta a Tűzfalcsoport, hogy mennyire képmutató és etikátlan az USA egyik legnézettebb baloldali televíziós csatornája. Bizonyára sejtik az olvasók, hogy nincs ez másképp a többi ilyen fősodratú sajtóterméknél és csatornánál sem. Jellemző rájuk, hogy sajátjaiknak megbocsátanak olyan hibákat, sőt, vétkeket, amiért másokat vegzálnak.

Ahogyan egyik korábbi cikkükben írták, a CNN például még csak meg sem feddte műsorvezetőjét, Chris Cuomót azért, mert más ügyei mellett a testvérének, New York kormányzójának adott tanácsokat, hogyan kommunikálja zaklatási botrányait. Ugyanígy mindössze nyolc hónap felfüggesztés után visszaengedték a magát egy Zoom megbeszélésen mutogató Jeffrey Toobint is, aki a CNN fő jogi elemzője.

De ha azt gondolnák, hogy csak a CNN menti a sajátjai bőrét, akkor tévednek. Ugyanígy tesz a szintén baloldali és sokak által nézett NBC News is. 2015-ben hat hónap fizetés nélküli szabadságra küldték, felfüggesztették az egyik fő műsorvezetőjüket és egyben felelős szerkesztőjüket, Brian Williamst.

Brian WilliamsForrás: NBC

A hivatalos magyarázat szerint azért nem rúgták ki a botrányba keveredett tévésüket, mert régóta dolgozik náluk és népszerű. Az NBC 2013 és 2017 közötti elnöke, Deborah Turness akkor körlevélben értesítette a kollégákat a döntésről: „Biztosan megértik, hogy ez nehéz döntés volt. Bizonyára lesznek, akik nem értenek egyet vele. Ennek ellenére úgy hisszük, hogy a felfüggesztés a helyes és arányos döntés."

A levél így folytatódott: „Úgy éreztük, helytelen lett volna figyelmen kívül hagyni mindazt a munkát, amit Brian elvégzett, és azt a különleges kapcsolatot, amit 22 év alatt kialakított a nézőinkkel. Minden egyes nap amerikaiak milliói nézték, fontos és nagy tiszteletnek örvendő tagja a szervezetünknek."

A csatornát üzemeltető NBC Universal ügyvezető igazgatója, Steve Burke úgy nyilatkozott az ügyről, hogy:A tetteire nincs kifogás, ezért a felfüggesztése elég szigorú és megfelelő lépés. Megérdemel azonban egy második esélyt, és drukkolunk neki. Brian megosztotta velem mélységes megbánását és elkötelezett abban, hogy visszanyerje mindenki bizalmát.

Tulajdonképpen csak rácsaptak egy kicsit a kezére, és minden mehetett tovább a felfüggesztés leteltével, mintha semmi sem történt volna. Mintha egy magát „függetlenobjektívnek" tartó komoly újságíró nem hazudott volna, nem talált volna ki egy történetet, amelyet igaznak állított be. Éppen erről szól a fake news, ami láthatólag már Trump előtt is itt volt velünk. Az NBC csatornának fontosabb volt megtartani az évek alatt felépített brandet, mintsem kiállni az igazság és a hiteles tájékoztatás mellett.
Williamst azért vették le a képernyőről, mert katonák lebuktatták, hogy hazudott, mikor azt állította, hogy fent volt egy Chinook helikopter fedélzetén, mikor azt megtámadták Irak amerikai megszállása alatt. Minderre úgy derült fény, hogy a műsorvezető egy sporteseményen vett részt az egyik amerikai katonával, aki biztosította a védelmét, mikor 2003-ban Irakban a sivatagban leszállásra kényszerült egy konvojnyi katonai helikopternek, amiben ők is utaztak. Williams azt állította, hogy a járművet, aminek a fedélzetén volt, ellenséges tűz kényszerítette a földre. A konvojjal utazó veteránok a Facebookon cáfolták az újságíró történetét, amellyel a múltban is már többször előhozakodott. A New York Times készített egy videós összeállítást arról, hogyan változott a történet az idő során.

Ezután egyre több tudósítás és cikk jelent meg Williams állításairól és azok valóságtartalmáról, nemcsak a helikopterezéssel kapcsolatosan.

Többek között olyan szenzációhajhász kijelentéseket tett, mint hogy a Katrina hurrikán idején New Orleansban a francia negyedben lévő hotelje előtt látott elúszni egy holttestet. A New Orleans Advocate azonban rámutatott, hogy a negyed nagyrészt száraz volt, és idéztek egy tisztségviselőt, aki megkérdőjelezte a történetet. A hurrikánról és az az által okozott pusztításról készített riportjáért Emmy-díjat kapott az újságíró, azonban a botránya után arra is fény derült, hogy ez az elbeszélése is többször változott az évek során.

2006 augusztusában a Daily Showban Jon Stewart vendégeként azt állította, hogy egy hónappal korábban a Hezbollah által Libanonból kilőtt Katyusa rakéták majdnem eltalálták azt az izraeli haderőhöz tartozó Black Hawk helikoptert, amellyel repült. Először azt mondta, hogy a rakéták a jármű alatt csaknem 500 méterrel repültek, később azonban úgy mesélte a történetet, hogy közvetlenül a helikopterük alatt voltak. Az Izraeli Hadsereg szóvivője, aki szintén a fedélzeten volt, kijelentette, hogy a helikopter egyáltalán nem volt veszélyben. Williams viszont úgy adta elő többször is a történetet, mintha a halál torkában lett volna. Milyen fétise van ennek az embernek a helikopterekkel kapcsolatban?

Williams kissé kiszínezte a berlini fal leomlását is: 2008-ban azt mondta, hogy ott volt aznap éjjel a brandenburgi kapunál. Ezzel szemben a CBS csatorna és más források is úgy nyilatkoztak, hogy csak másnap érkezett meg Berlinbe. Az egyetlen amerikai újságíró aznap éjjel a helyszínen Tom Brokaw volt, aki Williams elődjének tekinthető az NBC Newsnál. Lehetséges, hogy az ő beszámolóit is a „magáévá tette" a hazudós újságíró? 2004-benmég maga Williams is elismerte, hogy Brokaw után egy nappal, vagyis körülbelül 12 órával később érkezett meg Berlinbe. A CNN cikke szerint 2014-ben mégis azt állította, hogy együtt voltak ott a berlini fal leomlásánál, úgy, hogy még ugyanazon a gálarendezvényen (melyen elődjét tüntették ki) saját magának ellentmondva az is elhangzott a szájából, hogy dühös volt, amiért Brokaw előbb ért oda.

A műsorvezető azon kijelentésével is magára irányította a figyelmet, hogy azt állította, Bagdadba repült az amerikai haditengerészet speciális egységével, a SEAL Team Sixszel. Ken McGraw, a Speciális Műveleti Irányítás szóvivője azonban ezt cáfolta, mivel egyáltalán nem visznek magukkal újságírót sehova a SEAL egységek.

Williams mindezek után 2016-ban visszatért az NBC-hez, visszakapta a régi műsorát is. Bocsánatkérésében az egojára hivatkozott, valamint arra, hogy az évek során annyiszor megnézte a videót az iraki esetről, hogy összemosódott a memóriájával. Elég gyenge magyarázat, de még ha el is hinné neki valaki, nem ad választ arra, hogy a többi kiszínezett emléke minek köszönhető. Nyilván nem vallotta be, hogy egyszerűen hazudott.

A Tűzfalcsoport mindezek tükrében így összegez: Ilyen és ehhez hasonló emberekkel van tele a baloldali fősodratú média. Egy klasszikust idézve: hazudnak „reggel, éjjel meg este", többek között hazánkról készítenek lejárató propagandaanyagokat.

A Tűzfalcsoport munkatársai azonban az ígérik, hogy lebuktatják őket.