Legalább negyvenkilencen életüket vesztették egy üzemtűzben Banglades fővárosa, Dakka közelében - mondta el a helyi tűzoltók és polgárvédelmi erők egyik vezetője pénteken.

Más források 43 áldozatról számoltak be. A sérültek száma több mint harmincra tehető.

Egyelőre nem tudni, hogy hányan tartózkodtak a kigyulladt gyárépületben, de a helyszínen tartózkodó családtagok szerint az áldozatok száma tovább emelkedhet.

Az áldozatok holttestét viszik tűzoltók a Hashem Foods élelmiszergyártó vállalat épületében történt tűzvészt követően, a Dakka szomszédságában fekvő Rupgondzsban 2021. július 9-énForrás: MTI/EPA/Monirul Alam

A Hashem Food and Beverage élelmiszergyár Rupganj iparvárosban található, hatszintes üzeme helyi idő szerint csütörtök délután öt órakor kapott lángra. A cég édességek, gyümölcslevek és tésztametéltek gyártásával foglalkozik.A tűzoltók szóvivője, Debasis Bardan elmondta, hogy mihelyst sikerül megfékezni a tüzet, megkezdik a kutatást az esetleges túlélők után az épület belsejében.

Dinu Moni Sarma, a dakkai tűzoltók vezetője megjegyezte, hogy a lángok nagyon gyorsan tovaterjedtek az épületben található gyúlékony vegyi anyagok és műanyagok miatt.

Tűzvész pusztít a Hashem Foods élelmiszergyártó vállalat épületében, Dakka külvárosában 2021. július 8-ánForrás: MTI/EPA/Monirul Alam

Bangladesben gyakoriak a balesetek a biztonsági előírások betartásának hiánya miatt.

2019-ben legalább hetvenen vesztették életüket egy hatalmas tűzben Dakkában. 2013-ban a Dakka elővárosában található Rana Plaza omlott össze, ahol öt, nyugati exportra dolgozó ruhagyár is működött. A baleset pillanatában több mint háromezer munkás dolgozott az épületben, közülük 1138-an életüket vesztették. Vizsgálatok eredménye szerint az épület az illegálisan felhúzott emeletek és a nehéz gépek súlya alatt omlott össze.