Figyelmeztetést adtak ki a helyi hatóságok a délnyugat-indiai Keralában pénteken, mert felbukkant a zikavírus az államban.

A keralai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy egy 24 éves várandós nőnél mutatták ki a vírust, amelyet az egyiptomi csípőszúnyog terjeszt. A nő, aki korábban sehová nem utazott, lázzal és fejfájással került kórházba az állam székhelyén, ahol szerdán megszülte gyermekét.A kismama anyjánál hasonló tünetek alakultak ki. 

IllusztrációForrás: AFP/Andrej Isakovic

Azt gyanítják, hogy legalább tizenhárman fertőződhettek meg a vírussal, de az ő teszteredményükre még várni kell.A zika ellen nincs sem vakcina, sem kezelés. Bár a betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, kutatók kapcsolatot állapítottak meg a fertőzés és egy ritka születési rendellenesség, a kisfejűség (mikrokefália) között, valamint összefüggésbe hozták más születési hibákkal, szemproblémákkal és ízületi- és hallászavarokhoz vezető idegkárosodással.

Egy indiai 24 éves várandós nőnél mutatták ki a vírust, amelyet az egyiptomi csípőszúnyog terjeszt (illusztráció).Forrás: Thinkstock

Indiában 2017-ben és 2018-ban is járványos méreteket öltött a zikavírus. Gudzsarátban, Rádzsasztánban és Madja Pradésban több száz esetet regisztráltak.
Keralában jelenleg a koronavírus-járvány tombol. Mintegy 13 ezer új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, így ez a legfertőzöttebb állam Indiában.