Magyar idő szerint ma délután háromkor repül az űrbe Richard Branson milliárdos - írja a Blikk.

A 70 éves milliárdos, Richard Branson kereskedelmi űrkutatással foglalkozó, Virgin Galactic nevű cégével számtalan alkalommal tett már az űrutazás jövőjéért, ám ilyen nagy lépésre mint most, azonban még sosem szánta el magát.

Richard BransonForrás: AFP/Don Emmert

A brit milliárdos ugyanis kilenc nappal a nagy riválisa, Jeff Bezos előtt a saját cége által épített, VSS Unity nevű űrhajóval a világ első pénzembereként repül az űr szélére. Arra, hogy erre miért is van igazából szükség, csak ennyit válaszolt: "Itt az ideje, hogy valóra váltsam az álmomat."

Branson a tervek szerint ma, magyar idő szerint 15 órakor, az új-mexikói Spaceport America űrrepülőtérről indul történelmi útjára, amely előtt Elon Musknak mondott köszönetet támogatásáért.

"Köszönöm, hogy ilyen támogató és jó barát vagy, Elon. Nagyszerű, hogy mindenki számára megnyitjuk a teret - jó utat, és találkozunk az amerikai űrrepülőtéren!" - mondta Branson.

A The Sunday Times értesülése szerint Elon Musk, a rivális SpaceX űrvállalkozás feje megvásárolt magának egy helyet a Virgin egy jövőbeli útjára.

Musk 10 ezer dollárt (majdnem 3 millió forint) helyezett letétbe, hogy lefoglaljon magának egy helyet, a járat indulásának dátumát azonban nem határozták meg.

Branson a The Sunday Timesnak adott interjújában megerősítette a vásárlás tényét, hozzátéve, hogy talán viszonozza Musk gesztusát, és jegyet vesz a SpaceX egy jövőbeli járatára.

Elon MuskForrás: AFP/Brendan Smialowski

"Elon a barátom, és egy napon talán és is utazom az egyik űrhajóján" - mondta.

A milliárdoson űrversenye során a SpaceX rakéták tucatjait lőtte már fel, embereket is utaztatott, de Musk maga még nem űrhajózott. A SpaceX első, teljesen magán űrjárata ősszel indul.