Buszbalesetben legalább tizenkét migráns vesztette életét, huszonhat pedig megsérült Kelet-Törökországban - közölte az Anadolu állami hírügynökség vasárnap.

Az afgán, pakisztáni és bangladesi bevándorlókkal teli jármű vasárnapra virradóra egy útszéli árokba hajtott és lángra kapott az Iránnal határos, törökországi Van tartományban.  

Mentőmunkások dolgoznak a kiégett roncsok között, miközben mások sebesült túlélőket kezelnek az út szélén Muradiye-ban, az Iránnal határos Van tartományban, 2021. július 11-én, vasárnap kora reggelForrás: AP/IHA/Sukru Akyuz

A busz egyik tulajdonosát őrizetbe vették a török hatóságok. A baleset helyszínén készült felvételeken a kiégett roncsot és jajveszékelő túlélőket lehetett látni, amint a mentősök ellátják őket az út szélén.

Törökország az Irán, Afganisztán és Pakisztán felől Európába igyekvő illegális bevándorlók egyik tranzitországa. A migránsok rendszerint gyalog kelnek át az iráni-török határon, majd Isztambul, illetve Ankara irányába folytatják útjukat.

Metin Corabatir, az ankarai székhelyű Menekültügyi és Migrációs Tanulmányok Központjának elnöke szerint az amerikai csapatok afganisztáni kivonása újabb löketet adott a fiatal migránsok számára, hogy elhagyják hazájukat.