Meghalt egy ember egy kubai tüntetésen

Rally In Miami Held In Support Of Cuban Protestors GettyImageRank2 Color Image Horizontal POLITICS
MIAMI, FLORIDA - JULY 13: A protester waves a flag as Florida Highway Patrol troopers stand together as they encourage protesters who shut down part of the Palmetto Expressway to leave the highway on July 13, 2021 in Miami, Florida. The protesters made their way on to the expressway to show their support for the people in Cuba that have taken to the streets to protest. On Sunday, thousands of Cubans took to the streets across the country to protest pandemic restrictions, the pace of Covid-19 vaccinations and the Cuban government. Joe Raedle/Getty Images/AFP (Photo by JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt egy tüntető a kormányellenes megmozdulások során Kubában: a 36 éves férfi hétfőn vesztette életét egy Havanna peremén zajló tiltakozásban, amelynek során a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel - közölte a kubai belügyminisztérium helyi idő szerint kedden.
Vágólapra másolva!

A megmozdulásoknak több sérültje is van.

A belügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a haláleset miatt.

Aktivisták szerint a hatóságok kegyetlenül léptek fel a tiltakozókkal szemben.

A San Isidro nevű aktivistacsoport tudomása szerint 144 embert vettek őrizetbe vagy tartanak nyilván eltűntként.

Köztük van a szigetország három legbefolyásosabb másként gondolkodója, José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua és Berta Soler, valamint az ABC spanyol napilapnak dolgozó Camila Acosta. Kedden otthonában őrizetbe vettek egy YouTubert, Dina Starst, aki elfogása idején éppen élő adásban nyilatkozott a spanyol televíziónak.

Kubai tüntető Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

Vasárnap emberek ezrei vonultak utcára a szigetországban, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Kubában az elmúlt harminc év legsúlyosabb gazdasági válsága zajlik.

A tüntetések hétfőn és kedden is folytatódtak. Az országban szokatlannak számítanak az ilyen kiterjedt megmozdulások.

Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter ezzel szemben azt állította: a tüntetések korlátozott mértékűek voltak, és az emberek továbbra is támogatják a kormányt. A tárcavezető biztosított róla, hogy Kubában minden a legnagyobb rendben van. Rodríguez Washington szankciós politikáját és internetes kampányát okolta a tiltakozásokért.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök kedden a tiltakozásokról egyeztetett elődjével, Raúl Castróval, valamint a kommunista párt több vezetőjével - számolt be a Granma című kubai pártlap. Az újság azt írta:

Tüntetés New Yorkban Forrás: AFP/Ed Jones

A kubai katolikus egyház felszólította a kormányt és a tüntetőket, hogy kerüljék az erőszakot. A kubai püspöki konferencia a kormány rugalmatlanságát kifogásolta, amely szerinte akadályozza a problémák orvoslását.

A püspökök kiemelték: a kubaiaknak jogukban áll kifejezniük szükségleteiket, vágyaikat és reményeiket.

Az Egyesült Államok kedden felszólította Havannát, hogy oldja fel az internet korlátozását, és tartsa tiszteletben az emberek véleményét. A londoni székhelyű Netblocks úgy tudja, hogy Kubában hétfőn korlátozták a hozzáférést a Whatsapphoz, a Telegramhoz, a Facebookhoz és az Instagramhoz.
Julie Chung, az amerikai külügyminisztérium illetékese elítélte a hatósági erőszakot és az őrizetbe vételeket.