Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen egy LMBTQ-aktivista hazugsága miatt

homosexuality demonstration discrimination Horizontal
A demonstrator taking part in an LGBTQ pride march wears a combination EU-rainbow flag in Berlin on June 26, 2021. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, amiért – szerintük – a lengyel hatóságok nem válaszoltak teljes mértékben és megfelelő módon a brüsszeli testület megkeresésére a több lengyel régió és település által elfogadott, úgynevezett LMBT-ideológia mentes zónákról szóló határozatok természetével és hatásával kapcsolatban. Érdemes megemlíteni, hogy egy Bart Staszewski nevű LMBTQ-aktivista kezdte el valótlanul azt terjeszteni, hogy bizonyos konzervatív vezetésű lengyel településeken korlátozzák az LMBTQ-közösség jogait, valójában azonban csak a külföldről finanszírozott LMBTQ-ideológia terjesztését tiltották meg a helyiek körében. A provokátor jelenleg a varsói magyar nagykövetség épülete előtt ünnepli azt, hogy Brüsszel pellengérre állította Magyarországot és Lengyelországot, nemsokára pedig Budapestre látogat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság csütörtöki közleményében azt írta, hogy

2019-ben számos lengyel település és régió fogadott el határozatot az úgynevezett LMBT-ideológia mentes zónák létrehozásáról.

Az uniós testület aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ezek a nyilatkozatok uniós jogot sérthetnek a szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetéstől való mentesség tekintetében. Elmondták, a bizottság részletes elemzéseket készít arról, hogy ezek a határozatok összeegyeztethetők-e az uniós jogszabályokkal. Az értékelés elvégzéséhez megfelelő és átfogó tájékoztatásra van szüksége a lengyel hatóságoktól.

Arra hívták fel a figyelmet azonban, hogy a februárban tett bizottsági felszólítás ellenére Lengyelország eddig még nem nyújtotta be a kért információkat, válasz nélkül hagyva a kérések nagy részét.

Véleményük alapján Lengyelország ezzel akadályozza az uniós bizottságot az EU-szerződésekben ráruházott hatáskörei gyakorlásában, és nem tartja tiszteletben az Európai Unió működéséről szóló szerződés vonatkozó cikkében foglalt lojális együttműködés elvét sem, amely előírja a tagállamok számára az érdemi együttműködést az unió intézményeivel – közölték.

Ezért az Európai Bizottság felszólító levelet küldött Lengyelországnak az együttműködés hiánya miatt

– tették hozzá.

Lengyelországnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon az Európai Bizottság által megfogalmazott érvekre. Ennek elmaradása esetén

a brüsszeli testület úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld, illetve végső lépésként az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

Egy hazugság nyomán indult eljárás Lengyelország ellen

Ahogy arról az Origo beszámolt lengyel forrásokra hivatkozva, egy Bart Staszewski nevű LMBTQ-aktivista kezdte el 2020 januárjában felkeresni azokat a településeket és járásokat az általa készített táblákkal – ezeken négy nyelven olvasható a „LMBT-mentes övezet" felirat – amelyek konzervatív vezetése úgynevezett LMBTQ-ideológia elleni, illetve LMBTQ-ideológia mentes határozatokat fogadott el.

Bart Staszewski Varsóban, 2021. május 18-án Forrás: NurPhoto via AFP/Maciej Luczniewski

A KÖZÖSSÉGEK CÉLJA A HATÁROZAT ELFOGADÁSÁVAL AZ VOLT, HOGY HANGSÚLYOZZÁK: KIÁLLNAK A TRADICIONÁLIS ÉRTÉKEK MELLETT.

Az aktivista ezen települések névtáblái alá helyezte el a saját maga által gyártott feliratot, majd azt az internetre is feltöltötte, azt a hamis látszatot keltve ezáltal, mintha azt az adott település vezetése helyezte volna ki.

MINDEZZEL AZ AKTIVISTA ARRA TETT UTALÁST, MINTHA EZEN KÖZSÉGEKBEN A NEM HETEROSZEXUÁLIS SZEMÉLYEKET JOGILAG IS MEGKÜLÖNBÖZTETNÉK.

Staszewski képei hamar bejárták az internetet és a nemzetközi sajtót, így nyugaton sokan azt gondolták, hogy Lengyelországban valóban LMBTQ-mentes övezetek léteznek, amelyről az adott települések helységnevükkel együtt szereplő hivatalos tábla segítségével értesítik a beutazót.

Több esetben Staszewski az adott település hivatalos személyeivel készült, az elfogadott határozattal kapcsolatos interjúkat is manipuláltan töltötte fel, hogy valóban úgy tűnjön, mintha a községben jogilag is diszkriminálnák a nem heteroszexuális személyeket.

A LENGYEL KORMÁNY ÉS A JOBBOLDALI POLITIKUSOK HIÁBA PRÓBÁLTÁK ELMAGYARÁZNI KÜLFÖLDÖN, HOGY EGYETLEN ILYEN TELEPÜLÉS SEM LÉTEZIK, AMELY LMBTQ-MENTES ÖVEZET FELIRATOT HELYEZETT VOLNA KI:

több község is emiatt veszítette el nyugati településekkel ápolt testvérkapcsolatait, hiszen rajta vannak az aktivista által készített „szégyenlistán", mi több a települések az uniós támogatásoktól is eleshetnek.

A témával kapcsolatosan olyan nyilvánvaló álhír is megjelent, miszerint kitiltották az LMBTQ-embereket ezen településekről.

Az álhíreket terjesztő

Bart Staszewski nem mellékesen az Obama Foundation lengyelországi szervezetének a vezetője is.

Nagyjából két hete egy 15 éves LMBTQ-aktivista

azzal vádolta meg őt, hogy vele szemben nem csak pszichikai erőszakot, hanem úgynevezett „groomingot" is alkalmazott, mely a fiatal fiúk szexuális aktusra való előkészítését jelenti.

Magyarországon azért lehet relatíve ismert Bart Staszewski neve, mert július 3-án a gyermekvédelmi törvény elfogadása elleni tiltakozásképpen „LMBT-mentes övezet" feliratú táblát helyezett ki a magyar Országgyűlés épülete elé. Magyarázatul hozzáfűzte:

A közösségi oldalán is tiltakozott a gyermekvédelmi törvény elfogadása ellen.

Bart Staszewski közösségi oldala Forrás: https://twitter.com/BartStaszewski

Annak hírére, hogy az Európai Bizottság Lengyelország ellen kötelezettségszegési eljárást indított az általa kitalált LMBT-mentes övezetek miatt, illetve a gyermekvédelmi törvény kapcsán Magyarország ellen is, Bart Staszewski úgy reagált, hogy egy másik aktivista társával elment a varsói magyar nagykövetség épülete elé, négynyelvű,

„LMBT-mentes övezet" táblával gyalázva meg a magyar diplomáciai képviseletet.

Staszewski a mai napon amúgy Budapestre tervez látogatni, hogy a belarusz queerek tapasztalatairól beszéljen, az Obama Foundation lengyelországi vezetőjének a minőségében.

Az esemény társszervezője a német zöldek pártalapítványa, a Heinrich-Böll-Stiftung.