A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette az uniós bíróság egyik döntését

Luxembourg, 2017. május 10. Az Európai Unió Bíróságának, a Curiának a bejárata Luxembourgban 2017. május 10-én, amikor megkezdődik a tárgyalás a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek minősítette szerdán a lengyel alkotmánybíróság a luxemburgi Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozással szemben. Csütörtökön pedig kimondhatja a varsói székhelyű alkotmánybíróság, hogy a lengyel jog az uniós jog felett áll. A várható döntés kapcsán a nemzetközi baloldali média – ki tudja már hányadszorra – ismét azzal riogat, hogy Lengyelország kiléphet az Európai Unióból, ami teljes egészében álhír.
Vágólapra másolva!

Az alkotmánybíróság ítéletében úgy fogalmazott, hogy a lengyel bírók "nem válnak az Európai Unió bíráivá a közösségi jogszabályok alkalmazása során", emellett hangsúlyozta, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája az egyetlen, amely szankcionálási jogkörrel bír a lengyel igazságszolgáltatásban.

A lengyel alkotmánybíróság épülete Varsóban Forrás: NurPhoto via AFP/Aleksander Kalka/NurPhoto/Aleksander Kalka

A varsói üléssel szinte egy időben Rosario Silva de Lapuerta, az uniós bíróság alelnöke ismertette a luxemburgi székhelyű bíróság témába vágó határozatát, amellyel

Brüsszel ismét ultimátumot adott Lengyelországnak,

követelve, hogy "azonnal függessze fel" a lengyel fegyelmi kamara által elfogadott döntések alkalmazását, mivel úgy ítélte meg, hogy a kamara "függetlensége és pártatlansága nem szavatolt". Az EU-bíróság közleményt is kiadott, amelyben emlékeztetett arra, hogy később hoz az ügyet érdemben elbíráló ítéletet, továbbá leszögezte, hogy "a jelen rendelkezés nem befolyásolja az alapkereset kérdését".

A lengyel alkotmánybíróság döntésének kihirdetése után Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, főügyész kijelentette: "megelégedéssel fogadta az egyetlen lehetséges ítéletet".

– hangsúlyozta.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter Forrás: Twitter

Az uniós bíróság tavaly áprilisban elrendelte a lengyel fegyelmi kamara rendelkezéseinek felfüggesztését, a varsói kormány ennek nyomán fordult a lengyel alkotmánybírósághoz, kérve a testület véleményét arról, vajon az EU-testület jogosult-e olyan előzetes intézkedések elrendelésére, amilyeneket Lengyelországgal szemben hozott.

Már ma kimondhatja a varsói alkotmánybíróság, hogy a lengyel jog az uniós jog felett áll

Ziobro igazságügyi miniszter ezenkívül kijelentette azt is, hogy

Az Európai Központi Bank (EKB) felelőtlen kötvényvásárlási ügyében a Karlsruhe-i székhelyű német alkotmánybíróság tulajdonképpen már 2020 májusában kimondta, hogy

a német jog elsőbbséget élvez a közös uniós jog felett,

de a szokásos brüsszeli kettős mérce jegyében Nyugat-Európában ennek nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget, viszont

a varsói alkotmánybíróság várható döntése miatt már napok óta azzal riogatnak, hogy Lengyelország kiléphet az Európai Unióból, ami nonszensz, hiszen népszavazás nélkül ez nem lehetséges.

(A német alkotmánybíróság akkori döntéséről és lehetséges következményeiről, illetve a téma kapcsán szokásos brüsszeli/berlini kettős mércéről az Origo itt számolt be részletesen.)

A felmérések alapján – Magyarország mellett – Lengyelországban van az uniós tagságnak a legnagyobb támogatottsága a lakosság körében, mintegy 75-80 százalékos,

a konzervatív varsói kormánykoalíció politikusai pedig már számtalan alkalommal kijelentették, hogy nem tervezik elhagyni az európai közösséget, következésképpen: népszavazást sem írnak ki a témáról.

Mindezek ellenére a brüsszeli elit és az azt mindenben kiszolgáló baloldali média már évek óta azzal a nyilvánvaló álhírrel riogat, hogy Lengyelország nemsokára kiléphet az Európai Unióból.

A varsói kormány pedig minden alkalommal egyértelműen és határozottan cáfolja ezt az álhírt, de ennek ellenére a nemzetközi baloldali média – havi rendszerességgel – újra és újra megírja ugyanezt.