Nyomozati eljárás indult összeférhetetlenség gyanúja miatt Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszterrel szemben - közölték a tárcavezető védői pénteken. A miniszter nem szándékozik lemondani az ártatlanság vélelme miatt.

A miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróság (CJR) döntését megelőzően mintegy hat órán át meghallgatásokat tartottak az ügyben. Christophe Ingrain, az igazságügyi miniszter egyik ügyvédje szerint fellebbezést nyújtanak be az eljárás megindítását kimondó határozattal szemben. Másik védője, Olivier Cousi a BFM TV televíziónak adott nyilatkozatában közölte, hogy Dupond-Moretti nem szándékozik lemondani az ártatlanság vélelme miatt. Dupond-Moretti is következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat. Jean Castex miniszterelnök pedig levélben ismét támogatásáról biztosította a tárcavezetőt. Kijelentette, hogy Dupond-Moretti a vizsgálat ellenére a kormány tagja marad. Emmanuel Macron francia elnök szintén támogatásáról biztosította a minisztert.

Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszterForrás: Hans Lucas via AFP/Xosé Bouzas / Hans Lucas/Xosé Bouzas

Sajtójelentések szerint ez az első alkalom, hogy nyomozati eljárást indítottak egy hivatalban lévő miniszterrel szemben.  Az eljárás megindítása még nem számít vádemelésnek, a folyamat azonban megfelelő bizonyítékok megléte esetén büntetőeljáráshoz vezethet.

Az igazságügyi miniszter ellen azért folyik eljárás, mert tavaly nyári kinevezését követően vizsgálatot indított a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló országos ügyészség három vizsgálóbírója ellen, amiért több sztárügyvéd, köztük Dupond-Moretti híváslistáit is átvizsgálták, amikor megpróbálták azonosítani, hogy ki értesítette Nicolas Sarkozy volt államfőt arról, hogy az egyik ellene folyó vizsgálatban lehallgatják a mobiltelefonját.  Az exelnököt és ügyvédjét azóta egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, de mindketten fellebbeztek a döntés ellen.

Dupond-Moretti ellen januárban indított eljárást a CJR a három, általa vizsgálat alá vont vizsgálóbíró és egy korrupcióellenes szervezet, az Anticor kezdeményezésére, akik szerint összeférhetetlen a miniszter vizsgálódása korábbi ügyvédi tevékenységével.