Haitin pénteken adták be az első védőoltást

health Horizontal
Az első körben 30-an kaptak oltást
Vágólapra másolva!
Egészségügyi dolgozók és idősek voltak az elsők, akiket pénteken Haitin beoltottak egy teszt keretében, miután az ország nemrég félmillió adag koronavírus elleni vakcinát kapott az ENSZ-től.
Vágólapra másolva!

Az oltásokat több mint 30 embernek adták be a fővárosban, Port-au-Prince-ben található Béke Egyetemi Kórházban az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt - közölte a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO).

Haiti szerdán kapta meg a világjárvány kezdete óta az első oltóanyag-szállítmányt

az Egyesült Államokból az ENSZ által támogatott COVAX programon keresztül. A PAHO szóvivője korábban azt mondta, hogy Moderna-vakcinákról van szó. Az oltások a hétvégén folytatódnak.

Az első körben 30-an kaptak oltást Forrás: AFP/Valerie Baeriswyl

A szigetországban a világjárvány kezdete óta

több mint 19 300 koronavírusos megbetegedést és több mint 480 halálesetet regisztráltak.

A szakértők úgy vélik, hogy ezek a számok messze nem mutatnak valós képet, mivel

a több mint 11 millió lakosú Haitin alig végeznek vizsgálatokat.

Ezrek élnek zsúfolt menedékhelyeken

A PAHO a héten közölte, hogy aggódik a több ezer haiti lakos miatt, akik a bandák által elkövetett erőszakos cselekmények legutóbbi kirobbanása miatt elvesztették otthonukat, és most zsúfolt menedékhelyeken kénytelen tartózkodni, amelyek a koronavírus terjedésének aktív gócpontjaivá válhatnak. Haiti most Jovenel Moise elnök július 7-i meggyilkolásának utóhatásaival is küzd.

Kevesen hordanak maszkot

Az oltások csaknem két hónappal azt követően kezdődtek, hogy a kormány egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, kijárási tilalmat és biztonsági intézkedéseket rendelt el. Az üzletekben maszk szükséges, de a zsúfolt buszok és piacterek ellenére kevés helybéli tesz eleget az egészségügyi intézkedéseknek.

Emellett egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a hatóságoknak fokozniuk kell a felvilágosítókampányokat a vakcinával és a kormánytisztviselőkkel szembeni széles körű bizalmatlanság közepette.