Hozzátartozóik halála miatt Irakban egy kórházat támadtak meg fegyveresek szombaton - közölte a rendőrség, amely őrizetbe vette a tetteseket. Egy biztonsági forrás értesülése szerint az offenzíva megtorlás volt azért, mert leállt a lélegeztetőgép négy koronavírusos betegnél, akik ezt követően meghaltak.

A hatósági közleményben azt írták, hogy a biztonsági erők őrizetbe vettek egy fegyveres csoportot, amely megtámadta az al-Kindi kórházat, az iraki főváros egyik legfontosabb ilyen létesítményét.

A forrás szerint mintegy tíz ember hajtotta végre a rajtaütést, de mindegyiküket elfogták. A támadók annak a négy betegnek a családtagjai voltak, akik délután meghaltak, miután egy áramkimaradás miatt leállt a lélegeztetőgép - tette hozzá a nyilatkozó.

Az incidens a bagdadi al-Kindi kórházban, az ország legmodernebb, koronavírusos betegek gyógyítására berendezkedett központjában történt, ahol nagy teljesítményű generátorok is találhatók azért, hogy áthidalják a gyakori áramkimaradásokat.

Katasztrofális állapotok a kórházakban

A közel-keleti ország kórházaiban gyakran katasztrofális a helyzet, amit az is mutat, hogy három hónapnál rövidebb idő alatt két tűzvész is bekövetkezett. Az egyik esetben áprilisban, Bagdadban több mint 80 ember halt meg, a másikban pedig múlt hétfőn, az ország déli részén fekvő Nasszírijában legalább 90 ember vesztette életét.

Minden egyes ilyen iraki tragédia rámutat az alapvető biztonsági szabályok hiányára, a megvesztegethetőségre és a hatóságok mulasztására. Az országban az egészségügy és a villamosenergia-ágazat szétesőben van - írta anyagában az AFP francia hírügynökség.

A koronavírus-járvány kezdete óta Irakban több mint 17 700-an haltak meg a kórban. A napi esetek száma napok óta 8000 és 9500 között ingadozik.