Akik mindenféléket mondtak rólam, azok engem nem érdekelnek

Vágólapra másolva!
Hosszabb interjút adott az Origónak az Oscar-díjra jelölt operatőr és rendező, Koltai Lajos. Hallgatva a nagy művészt, különösen megdöbbentő, hogy néhányan támadták azért, mert tanítani fog a megújult Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A beszélgetést, tehát Koltai Lajost figyelve tulajdonképpen egy egyetemi előadást hallgathatnak meg az Origo nézői. Egy világhírű és páratlanul okos művész egyetemi szintű előadását. És érdemes úgy is nézni, hogy az őt (saját politikai érdekükből) támadó emberek ettől a művésztől akarták megfosztani a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit.
Vágólapra másolva!

Érdemes azért összefoglalni röviden Koltai Lajos életművét is:

Hat olyan filmet fotografált, amit később Oscar-díjra jelöltek: öt Szabó István-filmet (Bizalom, Mephisto, Redl ezredes, Hanussen, Csodálatos Júlia) és a Malénát. Tegyük hozzá: a Mephisto Oscar-díjat nyert. Őt a Malénáért jelölték a legjobb operatőr Oscar-díjára.

Ő maga két Dávid-díjat kapott mint legjobb operatőr - az olasz Oscarnak megfelelő kitüntetés (Az óceánjáró zongorista legendája és a Maléna című filmekért). Az óceánjáróért Európa-filmdíjat kapott, a Csodálatos Júliáért jelölést.

A Sorstalanság című filmje, amit ő rendezett, Berlinben hivatalos versenyfilm volt, az Este pedig több amerikai díjat kapott.

Több mint 40 éve Szabó István állandó munkatársa, de ő fényképezett olyan nagyszerű magyar filmeket is, mint a Jutalomutazás (Dárday István), az Örökbefogadás (Mészáros Márta, berlini Arany Medve-díj), a Déryné, hol van? (Maár Gyula, a filmért Törőcsik Mari a legjobb alakítás díját kapta Cannes-ban), vagy éppen a Megáll az idő (Gothár Péter). De fényképezett olyan filmet vagy filmeket, amit vagy amiket Giuseppe Tornatore, Andrej Koncsalovszkij, Jodie Foster vagy Klaus Maria Brandauer rendezett.

Olyan világsztárok álltak a kamerája előtt, mint Meryl Streep, Glenn Close, Vanessa Redgrave, Shirley MacLaine, Annette Bening, Liv Ullmann, Susan Sarandon, Meg Ryan, Jack Lemmon, Sean Connery, Anthony Quinn, Walter Matthau, Robert Duvall, Klaus Maria Brandauer, Ralph Fiennes, William Hurt vagy Harvey Keitel.

NÉZZE MEG TEHÁT SZILLÉRY ÉVA BESZÉLGETÉSÉT KOLTAI LAJOSSAL!