A világűrbe indult Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, az Amazon internetes kereskedelmi vállalat alapítója saját űripari vállalatának űrjárművén, a New Shepard fedélzetén közép-európai idő szerint szerda délután a texasi Van Horntól 20 kilométerre fekvő kilövőállásról. Tíz perc húsz másodperc alatt járta meg a világűr peremét. Az űrkapszula fedélzetén tartózkodik fivére, egy 18 éves holland fiatalember és egy 82 éves egykori pilótanő is.

Az Apollo 11 Holdra szállásának 52. évfordulójára időzített űrutazás a New Shepard kereskedelmi célú működésének első útja, amelyen azt tervezik, hogy mintegy 106 kilométeres magasságba repülnek fel, több mint 16 kilométerrel magasabbra, mint Richard Branson Virgin Galactic űrhajója, amely utasaival július 11-én járt a világűr peremén.
Az űrrakéta és kapszula automatikus, nincs szükség képzett személyzetre irányításához a fedélzeten a körülbelül 10 percig tartó úton.

Branson Virgin Galactic űrrepülőgépének működéséhez két pilótára van szükség a fedélzeten.
A több mint 18 méter magas New Shepard hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak. Sebessége eléri az óránkénti 3540 kilométert.

Az űrrepülő azóta sikeresen visszatért a Földre. Tíz perc húsz másodperc alatt járta meg a világűr peremét Jeff Bezos. A New Shepard űrutazásán átlépte a Kármán-vonalat, a világűr határát, amely 100 kilométeres magasságban húzódik. Ez az a magasság, ahol egy légijármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni. (Kármán Tódor számolta ki ezt a határt, amely az ő nevét viseli.)


Utasai között van Bezos és fivére mellett a 18 éves holland Oliver Daemen, aki jegyet váltott az űrhajóra és Wally Funk, a 82 éves egykori pilótanő. A 18 éves Daemen és 82 éves Funk a legfiatalabb és a legidősebb űrhajós, aki a világűrbe tart. Funk egyike volt azoknak az amerikai pilótanőknek, akiket az amerikai űrkutatási hivatal űrhajósnak képzett ki az 1960-as évek elején, ám neme miatt soha nem repülhetett űrhajón.

Bezos és utasai mintegy négy percen át élvezhették a súlytalanságot, elhagyva ülőhelyüket az űrkapszula ablakain keresztül gyönyörködhettek a Földben.

Élő közvetítés a repülésről:

A New Shepard 2015 óta 15 sikeres tesztrepülést hajtott végre utasok nélkül. Ha keddi repülése sikerrel zárul, év végéig további két űrutazást terveznek vele utasokkal.