Lengyelország tisztázni fogja az Európai Bizottsággal a fegyelmi rendszer miatt fennálló véleménykülönbségeket

European Parliament Election In Gdansk gdansk poland eu parliamnet eu election eu elections support RALLY
European Union (EU) flag in front of Neptune fountain is seen in Gdansk, Poland on 6 April 2019 KOD oppositional organisation activists organised rally to support for the participate in EU elections wich will take place in Poland on May 26th 2019 (Photo by Michal Fludra/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Varsó tisztázni fogja az Európai Bizottsággal a lengyelországi bírákat érintő fegyelmi rendszer miatt fennálló véleménykülönbségeket - jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kedden, reagálva arra, hogy Brüsszel aznap bejelentette az ügyben hozott uniós ítélet végrehajtását célzó lépéseket.
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány elemezni fogja az Európai Bizottság (EB) által továbbított dokumentumokat - közölte Müller a Twitter közösségi honlapján tett bejegyzésében. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezt megelőzően közölte: a Varsóba továbbított levélben magyarázatot kért az Európai Unió Bírósága múlt heti két, a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarája működését érintő döntésének végrehajtásáról.

Az EB alelnöke, Vera Jourová pedig tudatta: a brüsszeli testület azzal bízta meg Didier Reynders igazságügyi biztost, hogy lépéseket tegyen az ítélet végrehajtása érdekében.

Jourová e vonatkozásban egy új, pénzügyi bírság kiszabását célzó kötelezettségszegési eljárás elindítását helyezte kilátásba Varsónak, amennyiben augusztus 16-ig nem erősíti meg az EU Bírósága ítéletének teljeskörű végrehajtását.

Erre válaszul a lengyel kormányszóvivő a Twitter-bejegyszésében aláhúzta: Lengyelország más uniós tagállamokhoz hasonlóan szükségesnek tartja az uniós alapszerződések betartását, ezek pedig egyenesen meghatározzák, mely hatáskörök lettek az EU-ra átruházva, és mely ügyek tartoznak kizárólagosan tagállami hatáskörbe.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Michal Fludra/NurPhoto/Michal Fludra

Varsó az igazságügy szervezését az uniós országok belügyének tartja. A lengyel alkotmánybíróság múlt szerdán az igazságügy szervezését illetően megerősítette a lengyel jog elsőbbségét az uniós joghoz képest.

Müller kiemelte továbbá, hogy a lengyelországi jogi megoldások hasonlóak a más európai országokban használtakhoz. "Megfelelő párbeszédet indítunk az EB-vel az e témakörben fennálló véleménykülönbségek tisztázása végett" - olvasható a bejegyzésében.

A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Sebastian Kaleta viszont úgy látta: a párbeszéd az utóbbi években meddőnek bizonyult, az EB "rosszhiszeműen cselekszik", sérti az alapszerződéseket és beavatkozik a lengyel alkotmányos rendbe.

"További párbeszéd e cselekvés igazolását jelenti" - olvasható az egyik kisebb kormánykoalíciós párthoz, a Szolidáris Lengyelországhoz tartozó Kaleta Twitter-bejegyzésében.

A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform alelnöke, Borys Budka a közösségi médiában úgy foglalta össze a helyzetet: a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett kormány "egy hónapot kapott arra, hogy törölje az úgynevezett fegyelmi kamarát a jogrendből", ezt követően a lengyel adófizetők pénzéből kell fedezni a bíróság által kiszabható bírságot.

Még az EB bejelentése előtt a lengyel legfelsőbb bíróság szóvivője, Aleksander Stepkowski közölte: az EU Bírósága ítéletére adandó reakció csak a fegyelmi kamara tagjain múlik, ez ügyben a lengyel jog fényében a legfelsőbb bírósági elnök sem illetékes.

Eltérő véleményt fogalmazott meg kedden a varsói legfelsőbb bíróság kilenc tagja, akik szerint az uniós ítélet következtében a fegyelmi kamara működését haladéktalanul fel kell függeszteni.
A 2018-ban az EB által több szempontból is bírált lengyel igazságügyi reform keretében megalakított fegyelmi kamara elsősorban az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokkal foglalkozik.